Sreda 31.10.2018.
21:00
blic.rs

Brnabić sa Lukašenkom i Rumasom u Minsku

EPA/SERGEI GRITS / POOL
Ana Brnabić na konferenciji u Minsku

Na bilateralnom sastanku sa predsednikom Lukašenkom zaključeno je da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Predsednica Vlade uručila je Lukašenku pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U pismu se predsednik Vučić zahvaljuje predsedniku Lukašenku na prijateljskom odnosu Belorusije prema Srbiji, kao i na poštovanju i razumevanju u rešavanju kosovskog pitanja.

- Neprocenjiva je pomoć Belorusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije - navodi se između ostalog u pismu predsednika Vučića, koji je ponovio poziv predsedniku Lukašenku da poseti Srbiju.

EPA/TATYANA ZENKOVICH / POOL
 

Sastanak sa predsednikom Lukašenkom bio je srdačan i premijerka Brnabić zahvalila se u ime svih građana Srbije, kao i u svoje lično ime, na svoj podršci koju Lukašenko pruža našoj zemlji.

U razgovoru sa beloruskim premijerom Sergejom Rumasom, Brnabić se takođe zahvalila Belorusiji na podršci u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

- Podrška je još važnija u trenutku kada se vodi kompikovan dijalog Beograda i Prištine, čije je rešavanje u našem interesu, a u kome se Srbija suočava sa ogromnim izazovima. Vašu principijelnu podršku naš narod nikada neće zaboraviti - naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da će Belorusija u Srbiji uvek imati odanog prijatelja i pozvala beloruskog premijera da poseti Srbiju.

Premijeri dve zemlje zaključili su da se ekonomska saradnja dve zemlje, čija je trgovinska razmena još uvek ispod 100 miliona evra, može dodatno unaprediti. U razgovoru je bilo reči o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, građevinarstva i autoindustrije. Beloruski premijer Rumas predložio je da se organizuje poslovni forum dve zemlje, u cilju daljeg jačanja privredne saradnje. Brnabić i Rumas posebno su izrazili želju za saradnjom u IT sektoru.

- Srbija je za Belorusiju ključna zemlja na Balkanu i daćemo sve od sebe da tu saradnju dodatno razvijemo - kazao je premijer Belorusije.

Premijerka Brnabić boravi u jednodnevnoj poseti Belorusiji povodom sastanka glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, na kome je ranije jutros govorila.

2024 © - Vesti online