Sreda 31.10.2018.
21:25
Vestionline, Tanjug

Drecun: Teroristi poput Haradinaja biće deo vojske Kosova

M. Karović
Milovan Drecun (Foto: Arhiva)

- Da se ne plaše specijalizovanih sudskih veća i specijalizovanog tužilaštva ne bi tako burno reagovali, očigledno im savest nije mirna, a znaju čime mi raspolažemo što se dokumentacije tiče - navodi on. 

Drecun objašnjava da je Nasim Haradinaj još 1985. godine identifikovan kao esktremista, koji se kasnije u Švedskoj priključio ilegalnoj ekstremističkoj organizaciji Narodni pokret za Kosovo i počeo da prikuplja finansijska sredstva za ekstremiste na KiM i regrutovanje budućih terorista. 

- Kada se vratio na Kim priključio se klanu Ramuša Haradinaja i učestvovao u napadu i ubijanju pripadnika srpskih snaga bezbednosti i najverovatnije i civilnog stanovništva, budući da je na tim teritorijama otkriveno nekoliko masovnih grobnica - kaže Drecun.

Nasim je nakon dolaska međunarodnih snaga na KiM jedno vreme bio pripadnik kosovskog zaštitnog korupsa iz kojeg su proizašle kosovske bezbednosne snage.

- Sada će iz kosovskih bezbednosnih snaga biti formirana takozvana vojska Kosova, koja u svom sastavu treba da ima i veterane - naglašava Drecun.

- Eto kakve će veterane imati - ubice koji se otvoreno hvališu da su ubijali pripadnike regularnih snaga bezbednosti. Oni su bili i ostali teroristi - kaže Drecun i podseća da je Nasim politički aktivan preko stranke svog brata Ramuša koji je i sam, kako navodi, najmasovniji pojedinačni ubica na KiM. 

Drecun kaže i da će takozvana vojska kosova biti u službi velikoalbanske ideje i da nema dileme da zapadne zemlje, koje stoje iza secesije Kosova, podržavaju formiranje takve formacije.

- Za to su ih pripremali, napravili organizacionu strukturu, obučavali kadar, a u narednom periodu će ih i naoružavati i žele da je koriste za NATO misije - kaže Drecun. 

Podpredsednik Udruženja ratnih veterana UCKP Nasim Haradinaj, žestoki je protivnik Specijalnog suda za ratne zločine OVK i pre par meseci uvredio je ambasadora SAD u Prištini Grega Delavija koga je nanazvao "pajacem" , jer je kako je rekao Haradinaj "izvršio pritisak" na poslanike kosovske skupštine da ne glasaju za ukidanje Specijalnog suda.

2024 © - Vesti online