Sreda 31.10.2018.
15:59
Vestionline

U Srbiji do 2020. biće gojazno čak 40 odsto muškaraca

PKS
Kampanja "Teži ravnoteži" u Privrednoj komori Srbije

- Društveno-odgovorne kompanije Bambi, Coca-Cola, Dr. Oetker, MARBO Product, Mars i Nestlé, članice Udruženja za prehrambenu industriju PKS, prepoznale su značaj kampanje "Teži ravnoteži" i udružile svoje resurse i znanje sa ciljem da doprinesu daljem sistemskom rešavanju problema gojaznosti i radu na prevenciji ovog izazova modernog društva - ukazao je Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja PKS na drugoj edukativnoj radionici za medije u okviru kampanje.

- Navođenje nutritivnih i zdravstvenih izjava je propisano Zakonom, u Srbiji je ovaj propis na snazi od jula 2018. godine. Neophodno je da nutritivne i zdravstvene izjave na proizvodima budu zasnovane na naučnim činjenicama, i da predstavljaju proizvod tačno i iskreno - istakao je on.

Branislav Raketić, rukovodilac radne grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede predstavljajući novine koje donosi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, istakao je da svi proizvodi moraju da imaju nutritivnu deklaraciju na kojoj su navedeni podaci o nivou šećera, soli, masti i ostalih vrednosti koje proizvod sadrži.

Nutritivna deklaracija obavezna je za sve proizvode, uz određene izuzetke. Pooštrena je odgovornost svih u čijoj je nadležnosti deklarisanje hrane, a potrošači dobijaju informativniji izvor prilikom kupovine proizvoda, koji je za proizvođače dosta zahtevniji u odnosu na današnji Pravilnik.

- Označavanje i deklarisanje hrane jedna je od aktivnosti Programa za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih u delu promocije pravilne ishrane tokom života - rekla je dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Srbije.

PKS
 

Doktorka Budimka Novaković, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu istakla je da u Srbiji 58 odsto odraslog stanovništva ima prekomernu telesnu masu, a 25 odsto je gojazno. Prema epidemiološkim prognozama, 2020. godine biće gojazno čak 44 odsto muškaraca i 31 odsto žena.

- Nutritivno deklarisanje kao zakonska obaveza od polovine ove godine jedan je od načina da se potrošačima pomogne u donošenju odluka pri izboru namirnica - rekla je Dragana Stikić, predstavnica Udruženja za prehrambenu industriju PKS u radnoj grupi za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede koja je pripremala novi pravilnik.

Prema njenim rečima, zakonska obaveza je navođenje nutritivnih podataka za 100g odnosno 100 ml proizvoda, a  dodatno tražene su i informacije za meru porcije, kao i procenat referentnog unosa.

Ponavljanje informacija na prednjoj strani pakovanja dodatno pomaže potrošaču napravi izbalansiran i odgovoran izbor, a proizvođačima je ostavljen izbor da u tablici prikažu unos nutrijenata od javno zdravstvenog interesa (šećer, masti, zasićene masti, so i ukupna energetska vrednost), kako bi svaki potrošač vrlo brzo mogao da prepozna koliko porcija proizvoda koji kupuje čini ukupan unos navedenih nutrijenata.

Neki od proizvođača idu i korak dalje, pa su te vrednosti označili bojama semafora (zelen, žuto, crveno), kako bi se odmah prepoznalo šta taj proizvod donosi organizmu i ukupnoj prehrani.

Prema rečima Dragane Stikić, pooštreni su i standardi za reklamiranje hrane i pića, kako bi se osigurala zaštita dece, promovisao zdrav način života i podržali roditelji.

Odgovornost za balansiranu ishranu obavezuje kako proizvođače, tako i potrošače, a za rešavanje ključnih izazova neophodna je uska saradnja vladinih institucija, javnih zdravstvenih i društvenih organizacija i industrije, kao i društvenih organizacija.

Prva radionica za medije održana je krajem avgusta na Čigoti.

2024 © - Vesti online