Četvrtak 01.11.2018.
00:27
N. Popović - Vesti

Balkanski rat u Berlinu

Lična arhiva
Istraga još traje: Kafe 63 u Berlinu

Za ove klanove se tvrdi da su bolje i čvršće "uvezani" od takođe često prozivanih arapskih klanova u nemačkoj prestonici.

- Kriminalci iz balkanskih država i posle dužeg boravka u Nemačkoj neguju veoma dobre veze u svojim matičnim državama u kojima brzo i jednostavno "nestanu" ako im se za to ukaže potreba. To važi za sve njih, svejedno da li dolaze iz Srbije, Hrvatske ili Bosne i Hercegovine - kazao je ovim povodom za nemački nedeljnik "Fokus" neimenovani, ali visoko rangirani službenik pokrajinske kriminalističke policije.

U dosijeu koji je nedavno obelodanio nemački "Institut za međunarodnu bezbednost" ističe se da "čvrsto uvezane kriminalne grupe, pogotovo iz Makedonije, Kosova i Crne Gore, pokazuju izuzetno izraženu sklonost ka upotrebi svake vrste teškog nasilja, a zbog toga ih ne plaše ni uobičajene policijske metode rada i delovanja". U ovom dokumentu se dodaje da su mnogi od tih kriminalaca i sami aktivno učestvovali u ratovima na Balkanu 90-ih godina prošlog veka.

- Ti ljudi su videli, a možda i počinili takve strašne i krvave zločine koje mi uopšte sebi ne možemo ni da zamislimo - kazao je za medije izvor iz berlinske policije.

Svejedno je da li je reč o pljačkama, trgovini drogom i ljudima, ucenama vlasnika privatnih firmi ili ilegalnim igrama na sreću, bande sa Balkana su, prema istraživanju Državne kriminalističke policije, do lakata umešane u sve te kriminalne poslove u Berlinu, ali i celoj Nemačkoj. Bande sa područja bivše Jugoslavije imaju još jednu specifičnost koju nemački stručnjaci za bezbednost posebno apostroforiju: lakoća kojom dolaze do gotovo svake vrste vatrenog oružja! Prema podacima Interpola, više od četiri miliona komada raznog vatrenog oružja, zaostalog iz proteklih ratova vođenih u Jugoslaviji, i dalje se nalazi na Balkanu.

To oružje je nedovoljno obezbeđeno, pa često završava u rukama kriminalaca koji se, kako se to vidi iz prakse, ne libe da ih upotrebe na ulicama Berlina, ali i drugih nemačkih gradova.

Mediji podsećaju da je u maju prošle godine u berlinskom naselju Veding došlo do oružanog sukoba između albanskih i makedonskih kriminalnih klanova zbog prevlasti oko trgovine drogom. Tom prilikom su korišćene i jurišne vojne puške "AK 47", poznatije kao "kalašnjikov", za koje je utvrđeno da potiču sa Balkana. Isto oružje korišćeno je i pre samo desetak dana kada su i dalje nepoznati kriminalci napali transporter s novcem u Šilingštrase u Berlinu. Na sreću, hici koji su završili u policijskom automobilu nikoga nisu ubili ili ranili.

Beg u dva automobila

O obračunu u berlinskom Kafeu 63 policija i tužilaštvo nisu dosad saopštili mnogo detalja, osim da se sukob najverovatnije desio između dve grupe kockara poreklom iz bivše Jugoslavije, koji su ilegalno igrali poker u ovom ugostiteljskom objektu. I dalje se ne zna ni da li je nastradala devojka bila slučajna žrtva ili je i sama na neki način učestvovala u sukobu. Akteri su, prema izjavama svedoka, pobegli sa dva automobila, a jedno od tih vozila je, navodno, imalo i srpske registarske tablice.

Karakteristike balkanskih mafijaša

- izuzetno su brutalni

- neguju jake veze sa matičnim državama

- u stanju su da brzo i lako nestanu iz Nemačke

- umešani u sve vrste kriminalnih aktivnosti u Berlinu

- lako dolaze do svih vrsta naoružanja

2024 © - Vesti online