Sreda 31.10.2018.
12:24
J. Arsenović - Vesti

Pašić, pa Vučić?

Tanjug
 Aleksandar Vučić

Srpski mediji su vest dočekali bombastično, ističući kako se "najznačajnije priznanje posle gotovo 100 godina ponovo dodeljuje jednom Srbinu", te da se predsednik našao u društvu Aleksandra Karađorđevića, Nikole Pašića, Njegoša... Sam Vučić nije decidirano potvrdio da je dobio priznanje, već je istakao da bi "bila velika čast za Srbiju, za moju porodicu i mene lično ako bih dobio taj orden, kao što se piše u medijima".

U prvi momenat učinilo se da predsednik Srbije konačno ima za pravo kada se hvali da je za njegove vladavine nešto "prvi put u zadnjih sto godina", te da je ovim priznanjem zapušio usta onima koji tvrde da nije Putinov adut među domaćim političarima.

Reč stručnjaka, međutim, demantovali su da se radi o najvećem ruskom državnom priznanju.

- To vam je isto kao ona priča kada je Josip Broz dobio Orden kupatila i kada su domaći mediji tvrdili da je reč o najvišem priznanju Ujedinjenog Kraljevstva. A najviše britansko priznanje je Orden podvezice koje je dobio knez Pavle i koje Tito, kao komunista, i nije mogao da dobije - primećuje predsednik Srpskog heraldičkog društva Dragomir Acović.

On kaže da Orden Sv. Aleksandra Nevskog nije najveće priznanje Ruske Federacije.

- Iznad njega su Orden Sv. Andreja Prvozvanog i Orden za zasluge RF, s tim što treba imati u vidu da se oni uglavnom dodeljuju na nacionalnom nivou - kaže poznati heraldičar.

Vučić: Nisam ga još dobio

Nakon današnjeg obilaska novoizgrađene zgrade Centra za "Iks nož" predsednik Vučić je izjavio da je ponosan na to da je Putin uopšte razmiljša o mogućnosti da mu dodeli orden. 

- Još uvek nisam dobio nikakav orden od predsednika Rusije, a ako bih dobio orden Svetog Aleksandra Nevskog, to će biti ogromna statisfakcija za sve što sam do sada uradio - rekao je Vučić novinarima komentarišući medijske napise da ga je odlikovao ruski predsednik. 

Podsećajući da je orden Aleksandra Nevskog do sada dobilo samo šestoro Srba, među kojima su kralj Aleksandar Karađorđević i Nikola Pašić, Vučić je skromno konstatovao da je  on "suviše mali za Karađorđevića i Pašića" i da je tim više počastvovan idejom o odlikovanju. 
 

I istorija Ordena Nevskog stavlja pod znak pitanja tvrdnju o prvom Srbinu koji prima ovo priznanje nakon 100 godina. Ona je formalno tačna, ali pre svega zato što je Orden Nevskog ukinut 1917. godine posle svrgavanja carske porodice Romanov i tek pre nekoliko godina je obnovljen, tako da niko od značajnijih Srba realno nije ni mogao da ga dobije.

Poslednji Srbi koji su ga primili bili su čuveni Nikola - Baja Pašić i Milovan Milovanović, takođe predsednik srpske vlade i šef diplomatije s početka 20. veka. Bilo kako bilo, kada ga dobije, predsedniku Srbije će to biti treće priznanje koje bi držao na zidu.

- Imam malo ordenja i malo i dajem. Držim na zidu orden RS i titulu počasnog doktora MGIMO univerziteta u Moskvi. Ovo bi bila treća stvar koju bih držao na zidu - pohvalio se Vučić.

Ni na zvaničnim sajtovima srpskog predsednika i ruske ambasade u Beogradu nije bilo vesti o dodeli ordena. Bilo bi logično da su je plasirali, tim pre što je u ponedeljak Vučić primio ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, kada su, između ostalog, razrađivali detalje posete Vladimira Putina Srbiji, najverovatnije sredinom januara sledeće godine, kada će ruski predsednik, pretpostavlja se, i doneti dugo čekano odlikovanje.

Premijeru i brilijanti

Dragomir Acović kaže da su u vreme carske Rusije viši po značaju bili Orden Andreja Prvozvanog i Orden belog orla.

- Tada je važilo pravilo da ko dobije najviši - Orden Andreja Prvozvanog - on automatski dobije i prvi stepen Nevskog i Orden belog orla i Orden sv. Ane.

Tako su i Aleksandar Karađorđević i kralj Petar dobili i Orden Sv. Aleksandra Nevskog, jer su dobili Orden Andreja Prvozvanog - objašnjava Acović.

Orden koji je dobio Pašić bio je sa brilijantima, a za razliku od ovog sadašnjeg koji nema brilijante i nosi se kao krst na vrpci koja se kači na grudi, carski Orden Nevskog se nalazio na lenti i sa zvezdom na grudima.

2024 © - Vesti online