Utorak 30.10.2018.
21:25
sputniknews.com

Internet "gori" zbog novog "Putinovog čuda" (FOTO)

EPA/Anatoly Maltsev
Vladimir Putin

Ako bi ovaj projekat bio realizovan, to bi bio najbrži helikopter na svetu, a ruski mediji komentarišu i da bi to bila "revolucija u proizvodnji helikoptera".

Naziv novog modela za sada nije poznat, ali se zna da na njemu radi moskovski konstruktorski biro "Kamov", koji ulazi u sastav holdinga "Helikopteri Rusije".

Fotografije novog borbenog helikoptera izazvale su veliko interesovanje ne samo u Rusiji, nego i u inostranstvu. Ne zna se gde su one snimljene, niti dokle se stiglo sa razvojem tog helikoptera, ali je vest o novom "Putinovom čudu" zapalila internet.

Na fotografijama se može videti koaksijalni rotor, tipičan za biro „Kamov“. Kako se navodi, helikopter će imati krila i stajni trap koji se uvlači prilikom uzletanja, nove motore, odeljke za oružje, a posada će sedeti kao u helikopteru K-52 "Aligator" - dva pilota jedan pored drugog.

Očekuje se da će nove tehnologije obezbediti veću brzinu i domet i bolju efikasnost potrošnje goriva, a da će nova letelica biti opremljena infracrvenim sistemima za ometanje neprijateljske avijacione tehnike.

Mediji prenose da konstruktori rade na poboljšavanju brzine i aerodinamičkih karakteristika helikoptera.

On je precizirao da je industrija spremna da ga proizvede u periodu od najmanje pet do sedam godina.

Maksimalna brzina savremenih helikoptera, konkretno jurišnog helikoptera tipa Mi-28N „Noćni lovac“, iznosi 300 kilometara na čas.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će najnovije oružje koje u okviru državnog programa treba da uđe u naoružanje Oružanih snaga Rusije nadmašiti strane pandane. Šef ruske države naglasio je da je sada potrebno razmišljati o stvaranju novih vrsta oružja.

Prema Putinovim rečima, ruski vojni program je planiran do 2027. godine, a njegova primena će početi u bliskoj budućnosti.

2024 © - Vesti online