Utorak 30.10.2018.
20:11
Z. VICELAREVIĆ

Istorija borbe za slobodu

Z. Vicelarević
Ima i unikata: Posetioci su sa zanimanjem gledali eksponate

Postavka obuhvata period Prvog i Drugog balkanskog rata (1912. i 1913), kao i Prvi svetski rat od 1914. do 1918. godine i puna je orginalnih eksponata, uniformi, vojničke opreme, kartografskog materijala, fotografija iz tog vremena, ordenja. Uz sve ono što može da se vidi u vojnim muzejima u Srbiji, posetiocima u Srpskom kulturnom centru u Ofenbahu dostupno je i nekoliko unikatnih eksponata iz privatnih arhiva. Povod organizovanja postavke jeste otkrivanje novog spomen-obeležja srpskim i ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, koji su sahranjeni (njih 41) na vojnom memorijalu na glavnom frankfurtskom groblju (Hauptfriedhof).

Otkrivanje spomenika je predviđeno za 11. novembar ove godine, do kada će postavka trajati.
Nastupio je Crkveni dečji hor Beli anđeo, a goste su pozdravili Robert Jovanovski, predsednik SKC i Branko Radovanović koji je, posle uvodnog programa, zajedno sa konzulima BiH i Rusije Lučijanom Kalužom i Aleksanderom Stankevičem presekao traku i zvanično otvorio izložbu.
Ovo je prva od brojnih manifestacija koje se planiraju u ovom prostoru u naredne dve nedelje. Postavku će pratiti projekcije filmova o Prvom svetskom ratu, pesničko veče posvećeno piscima iz tog vremena, a dan uoči polaganja venca i osveštanja novog spomen-obeležja biće organizovano predavanje istoričara iz Beograda na temu Velikog rata.

Z. Vicelarević
Dragoslav Stepanović dočekan hlebom i solju

- Ovo je jedinstvena izložba koja do sada nije postavljena na ovaj način. Pogotovo mi je drago da je postavljena u Nemačkoj, u Srpskom kulturnom centru. Ideja je realizovana na opšte zadovoljstvo i pošto pripadamo Savezu 1912-1920. kroz eksponate smo pokrili i taj deo naše istorije. Imali smo toliko materijala da nam je bio potreban i veći prostor - rekao je Jugoslav Miletić, autor postavki i predsednik SND Idimum.

- Moji preci i sa dedine, njih troje i sa babine strane, njih petoro, bili su učesnici Velikog rata. S obzirom da sam u Savezu potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. i držim predavanja o tom vremenu u Srbiji, učestvovao sam na predavanju u Hramu Vaskrsenja Gospadnjeg u aprilu ove godine i tada se rodila ideja za ovu manifestaciju. Nedavno sam ponovo obišao Krf i Zejtinlik u Solunu i položio venac u ime Saveza i tom prilikom sam u razgovaou sa legendom deda Đorđem, upotpunio znanje o tom periodu koje sam večeras imao prilike ovde da prenesem - kaže nam Andrea Lović, predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije, odbora za dijasporu.

Z. Vicelarević
Zlatko Janićijević i Andrea Lović

Deda solunac na dvoru

Ordenje iz privatne kolekcije Zlatka Janićijevića iz Lineburga kod Hamburga se našlo na centralnom mestu, a vlasnik vrednih eksponata za "Vesti" je rekao:
- To je moja lična kolekcija ordenja na koju sam vrlo ponosan. Moj deda Janićije Janićijević bio je solunac. Nažalost nisam imao sreću da ga upoznam jer je umro mlad, ali sam mnogo toga čuo od mog oca, strica i tetke. Imam čak i pismo od kraljevskog dvora u kome stoji da je svojevremeno radio na dvoru - kaže Zlatko.

Z. Vicelarević
Toma Čekerevac uz dedinu Spomenicu

Albanska spomenica

Na postavci se među brojnim eksponatima nalazi uramljeni orginalni sertifikat Albanske spomenice iz Prvog rata jednog solunca dobijena od Kralja Alesandara I
.
- To je Albanska spomenica koji dobio Đorđe Stojković, redov druge čete prvog bataljona 4. puka prvog poziva, moj deda po majci. Ovo ne može da se kupi, to se ne pozajmljuje, kao što sloboda ne može da se kupi, to se nasleđuje i veoma sam ponosan na svoga dedu - kaže nam odvažno Toma Čekerevac iz Frankfurta.

 

Z. Vicelarević
Članovi SKC u srpskoj nošnji

Besplatan ulaz

Po tradiciji, posetioci su dočekani hlebom i solju od članova SKC obučenih u srpsku narodnu nošnju. Postavka traje do 11. novembra, otvorena je svakog radnog dana od 17 do 22 časova, a vikendom od 14 do 22 časova. Ulaz je besplatan.

Zvanice

Otvaranju postavke prisustvovale su brojne zvanice i naši zemljaci, među kojima su bili Branko Radovanović, Vojin Dragišić i Vladimir Rajić, generalni konzul, konzul i vicekonzul republike Srbije u Frankfurtu, zatim Lučijano Kaluža, generalni konzul Bosne i Hecegovine u Frankfurtu, Marija Zisi, generalna konzulka Grčke, Paskal Trimbah, generalna konzulka Francuske i Aleksander Stankevič, konzul Rusije. Na otvaranju su bili i Dragoslav Stepanović, na proslavljeni fudbaler i trener i otac Simon Turkić, starešina Crkvene pravoslavne opštine Frankfurt koji je blagoslovio ovu manifestaciju

Z. Vicelarević
Generalni konzuli BiH, Srbije i Rusije

Oduševljen eksponatima

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas ovde i velika pohvala za samu organizaciju i način na koji je to urađeno. Vrlo je važno da, ovde u Nemačkoj, pokažemo tradiciju i kulturu koja je bitna i važna za sve nas na Balkanu i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Ovo je deo jedne zajedničke istorije. Oduševljen sam eksponatima i samom postavkom jer vidim da su mnogi eksponati vrlo retki. Takođe bih želeo da pohvalim Generalni konzulat Srbije i numizmatičko društvo koji su preuzeli organizaciju. Verujem da ćemo možda i zajednički da organizujemo slične aktivnosti koje su deo zajedničke istorije - rekao je Lučijano Kaluža, generalni konzul BiH.
 

2024 © - Vesti online