Utorak 30.10.2018.
16:15
Tanjug, Vestionline

Svaki osmi petnaestogodišnjak probao marihuanu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rezultati tog istraživanja pokazuju da je kritični period za prvi susret sa psihoaktivnim supstancama za većinu učenika 14. i 15. godina života.

Dr Biljana Kilibarda iz Instituta Batuta kaže da je istraživanje značajno jer pokazuje koji je to period kada mladi počinju da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama.

- Vidimo da je prelaz između osnovne i srednje škole ključan period kada dolazi do porasta eksperimentisanja sa psihoaktivnim supstancama. Zbog toga smo se i odlučili da se fokusiramo i intenziviramo preventivne aktnivnosti sa ovom ciljnom grupom - rekla je Kilibarda za Tanjug.

Na skupu je prikazan i spot koji će biti deo nacionalne kampanje u borbi protiv narkomanije u školama. U kampanju su se uključili vrhunski sportisti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će ministarstvo podržati Batut u promociji zdravih stilova života deci školskog uzrasta, da im uzori budu uspešni sportisti.

- Hoćemo da mlade udaljimo od narkomanije, da promovišemo zdrave stilove života. Zelimo da sportisti budu uzor mladima - rekao je Lončar i dodao da je promocija zdravih stilova života najbolji način da se mladi udalje od droge i narkomanije.

Direktorka Batuta Verica Jovanović naglasila je da osim psihoaktivnih supstanci vodeći rizik po zdravlje mladih su pušenje i alkohol.

- Istraživanja Batuta su pokazala da 11 odsto učenika uzrasta 13. do 15. godina puši, 12,5 odsto učenika je probalo kanabis, skoro svaki drugi učenik je probao alkohol, a trećina učenika je imala pijanstvo bar jednom u toku života - naglasila je ona.

Sport je najbolji način da se mladi sklone sa ulice smatra i ministar sporta Vanja Udovičić i podseća da su zdravlje i sport neraskidivo povezani.

Stručni skup "Batutovi dani" počeo je danas i trajaće do sutra, a tema skupa je "Promocija zdravlja, zdravstvenmo vaspitanje i prevencija rizičnog ponašanja mladih".

2024 © - Vesti online