Ponedeljak 29.10.2018.
23:57
blic.rs, Vestionline

Znate li otkud astronaut na katedrali iz 16. veka?

commons.wikimedia.org/Marshall Henrie
 

Međutim, radi se samo o teorijama, mnoge od njih su naučnici opovrgli.

Jedan od navodnih dokaza koji ovi teoretičari o drevnim vanzemaljcima pokazuju jeste intrigantna slika skulpture koja se nalazi na španskoj katedrali iz 16. veka u Salamanki. Naime, na fasadi ulaza u katedralu poznatoj pod imenom Katedrala Nueva, nalazi se moderna figura onoga što liči na astronauta sa kacigom.

Izgradnja Katedrale Nueve počela je 1513. i trajala do 1733. godine, pa otkud onda na njoj skulptura koja izgleda kao osoba u svemirskom odelu sa sve čizmama i cevima za dovod kiseonika?

Pisac knjige "Kočije bogova" i jedan od začetnika teorije o vanzemaljcima koji navodno već milenijumima posećuju Zemlju, tvrdio je da su tvorci katedrale mogli da predvide kako će izgledati astronauti, jer su bili u kontaktu sa nekim moćnim bićima vanzemaljske civilizacije.

Međutim, kao i kod većine slika koje cirkulišu internetom i izazivaju čudne tvrdnje, postoji prava priča iza ove skulpture i uopšte ne uključuje vanzemaljce. Odgovor je zapravo vrlo jednostavan.

Iako je tačno da je izgradnja Katedrale Nueve počela 1513. godine, po nalogu kralja Ferdinanda, oženjenim kraljicom Izabelom, u vreme završetka projekta na njoj se nije nalazilo ništa ni nalik na astronauta.

Kada je katedrala restaurirana 1992. godine, jedan od umetnika Heronimo Garsija rešio je da doda dve neobične figure. Prva je astronaut, a odabrao ju je kao simbol jednog od najvećih ljudskih dostignuća - leta u svemir i sletanja na Mesec.

Druga figura jeste takođe veoma neobična, a na njoj je faun koji jede sladoled.

2024 © - Vesti online