Ponedeljak 29.10.2018.
19:11
Tanjug, Vestionline

Venecija pod vodom, nivo mora raste (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP
 

Taj grad poznat je po poplavama kada jaki vetrovi duvaju u vodu iz laguna, a kako se navodi, današnji nivo vode najviši je od decembra 2008. godine, prenosi AP.

Poslednji put nivo vode je dostigao 160 santimetara u decembru 1979. godine.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro izjavio je da je niz podvodnih barijera podignut u laguni zvanoj Mojsije i koja bi trebalo da spreči poplave.

EPA/Andrea Merola
 

Prema njegovim rečima, taj projekat se već dugo planira, a naveo je da je tražio i hitan razgovor s premijerom Ðuzepeom Konteom kako bi mu predočio važnost projekta kojim bi se sprečilo podizanje nivoa mora.

Zbog poplava je obustavljen vodeni taksi saobraćaj, a veze funkcionišu samo s perifernim ostrvima.

Grad sagrađen na nizu ostrva svake godine se suočava s poplavama, a stanovnici i lokali u gradu ojačavaju se metalnim ili drvenim vratima kako bi sprečili da voda prodire.

Bez obzira na poplave, u Veneciji je danas održan maraton, a na brojnim fotografijama koje su objavljene na internetu, vide se takmičari kako trče po poplavljenim ulicama.

EPA/Andrea Merola
 

Ne samo u Veneciji, već i u celoj Italiji na snazi je upozorenje na poplave zbog obilnih kiša, a problem je pogoršan zbog neodržavanja rečnih korita.

Guverner regiona Veneto Luka Zaja izjavio je da bi poplave mogle da dostignu nivo iz 1966. godine kada su najugroženije bile Venecija i Firenca.

EPA/Andrea Merola
 
2024 © - Vesti online