Ponedeljak 29.10.2018.
14:00
Vestionline

Merkel: Povlačim se sa čela CDU, biću kancelarka do 2021.

Tanjug/AP
Angela Merkel

Merkelova je navela i da je ne treba očekivati čak ni kao poslanicu u Bundestagu. Sve svoje odluke je objedinila jednom rečenicom - da se neće kandidovati ni za jednu političku funkciju nakon isteka kancelarskog mandata 2021. godine. 

- Vreme je da okrenemo novi list - rekla je Merkelova u sedištu CDU u Berlinu, gde je održala konferenciju za medije posle lošeg rezultata na izborima u Hesenu. 

Ona je istakla da preuzima punu odgovornost za poslednje loše rezultate stranke i najavila je da će se povući sa čela CDU narednih dana. Na toj funkciji se nalazi od 2000. godine.

"Gunđanje protiv Merkel u samoj stranci prvi put se javilo tokom grčke dužničke krize kada je autoritet tadašnjeg ministra finansija Volfganga Šojblea ipak bio dovoljan da demohrišćani većinom podrže programe pomoći Grčkoj uz nametanje mera štednje. Ali tek je izbeglička kriza na površinu izbacila otvoreno nezadovoljstvo. Merkel je okarakterisana kao krivac za jačanje desničarske Alternative za Nemačku (AfD), kao neko ko je CDU odvukao previše ulevo, ostavljajući mnoge konzervativne birače bez političkog gnezda", navodi se u tekstu Dojče velea.

Kako autor podseća, njeno odustajanje od nove kandidature za predsednicu CDU je direktna posledica pokrajinskih izbora u Hesenu gde je CDU u nedelju izgubio desetak odsto podrške i došao do 27 odsto glasova.

2022 © - Vesti online