Ponedeljak 29.10.2018.
13:35
b92.net, Vestionline

Vučić o Prištini, Kukan o vladavini prava i slobodi medija

EPA/Djordje Savic
Aleksandar Vučić

Kako se navodi u saopštenju Vučić je sa Kukanom razgovarao o evropskom putu Srbije, reformskim procesima, dijalogu sa Prištinom i situaciji u regionu.

"Predsednik Vučić je istakao da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije i naglasio da je celom regionu mesto u Evropskoj uniji, što bi doprinelo bržem ekonomskom razvoju zemalja Zapadnog Balkana. Srpski predsednik je obavestio predsedavajućeg Delegaciji Eduarda Kukana o razlozima za prekid dijaloga sa Prištinom, naglasivši da nije ispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština", navodi se . 

Dodaje se da je Vučić izrazio zabrinutost namerama Prištine da formiraju tzv. vojsku Kosova i naglasio da će to dovesti do destabilizacije situacije u regionu. 

- Srbija je spremna za nastavak dijaloga, čak i u situaciji pojačanih političkih i bezbednosnih tenzija nepovoljnih, pre svega, za Srbe na Kosovu i Metohiji - istakao je Vučić. 

U saopštenju se ističe da je Vučić je naglasio da je, u skladu sa novim preporukama Venecijanske komisije, u septembru ove godine predstavljen revidirani Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. 

"Predsedavajući Delegaciji Eduard Kukan je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije, istakavši da su strani investitori zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji, što Evropska unija pozdravlja. On je naglasio da mu je drago što je Srbija stub stabilnosti u regionu i dodao da je neophodno raditi na poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava i slobode medija", zaključuje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online