Ponedeljak 29.10.2018.
11:41
Vestionline

Poljaci traže novac, Nemci kažu: Od toga nema ništa!

pixabay.com
 

Duda za nemački list "Bild" poručuje da za Poljsku pitanje reparacije nije završen proces. 

Nekoliko dana uoči nemačko-poljskih konsultacija na nivou vlada, Duda je govorio o saznanju bivšeg poljskog predsednika Leha Kačinjskog da ratna šteta Poljskoj nikada nije isplaćena. To se naročito odnosi na Varšavu, koju je nemačka vojska tokom Drugog svetskog rata gotovo potpuno uništila.

- Reč je o istini i preuzimanju odgovornosti - poručuje Duda.

Nemačka odbija da isplati reparaciju, pozivajući se na sporazum iz pedesetih godina prošlog veka, kojim su se Sovjetski Savez, a posle i Poljska, odrekli nemačkih reparacija. Prema međunarodnom pravu, zahtevi za ratnu reparaciju zastarijevaju nakon 30 godina.

Međutim, vladajuća stranka u Poljskoj odbacuje valjanost tog dokumenta i ističe da je bio potpisan pod pritiskom SSSR-a.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i nekoliko ministara iz njene vlade treba da razgovaraju u Varšavi sa premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim.

Neke nemačke diplomate ocenjuju da Poljska pitanje ratne odštete ne postavlja zbog same naplate, već je to "poluga pritiska" za pregovore sa EU o budžetu i mogućim sankcijama kojima Unija preti Varšavi zbog kršenja evropskih propisa u pravosuđu.

2024 © - Vesti online