Utorak 30.10.2018.
00:30
A. Šišić - Vesti

Kad koža poplavi: Misteriozne modrice po telu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne možete da se setite i odlučujete da obučete pantalone i zaboravite na ovu neprijatnost. Sutradan opet isti scenario, kao da ste zarobljeni u limbu. Ovog puta misteriozna modrica je odlučila da nastani vašu ruku i ne planira da sa nje nestane bar nekoliko dana, alarm za uzbunu se upalio i odlazite kod lekara.

Iako su batine prva asocijacija ljudi na masnice, plave fleke po koži mogu da ukazuju na brojna stanja u organizmu i da budu simptom bolesti krvi, posledica oboljenja, starosti ali i terapije za pojedine tegobe. Modrica je česta povreda kože koja dovodi do promene njene boje. Krv oštećenih krvnih zrnaca duboko ispod kože sakuplja se u blizini površine i stvara pečat koji je plav, skoro crn, a vremenom pre nego što nestane promeni dugine boje od crvene preko žute do zelene.

Neobjašnjive masnice koje se javljaju lako ili bez očiglednog razloga mogu ukazivati na poremećaj krvarenja, naročito ako ih prati često krvarenje iz nosa ili desni.

Osobe koje imaju koronarne probleme i bolesno srce, koje su preležale infarkt, moždani udar i imaju stentove moraju da piju lekove za razređivanje krvi kao redovnu terapiju. Kod njih ovi medikamenti mogu da izazovu modrice po čitavom telu.

Plave tačke po koži mogu da "napadnu" i starije ljude i to zbog činjenice da je njihova koža postala tanja sa godinama. Tkiva koja podržavaju krvne sudove su postala krhka, pa pucaju.

Pomoć stručnjaka

Stručnjaci ukazuju da ako se modrice često pojavljuju na telu treba se obratiti lekaru. Ako modrice ne počnu da iščezavaju nakon dve nedelje ili nestanu nakon četiri sedmice, dom zdravlja je destinacija gde treba otići. Takođe, osobe koje piju lekove za razređenje krvi, a pojavi im se masnica koju prate bol i otok, treba odmah da odu kod doktora.

2020 © - Vesti online