Ponedeljak 29.10.2018.
18:10
Ž. Marković - Vesti

Lovćen raste uz prijatelje

Ž. Marković
Autentični kostimi: Prvi ansambl KUD "J. J. Zmaj" iz Feldkirha

- Veoma sam zadovoljan koreografijama naših gostiju iz Feldkirha i mogu da iskažem sve pohvale tom klubu, svaka im čast kako rade. Veliko im hvala što su došli jer mi još nemamo folklornu grupu. Zahvalio bih upravi i članovima našeg kluba koji su večeras služili goste u sali. Zahvaljujem i sponzorima jer bez njih ovo ne bi moglo da se održi - Radničkoj komori Forarlberga i opštini Volfurt. Hvala i posetiocima koji su došli u ovako velikom broju da podrže naš rad i ovu našu zabavu - izjavio je Darko Brajović, predsednik Lovćena.

Srđan Krstić iz Svilajnca, etnolog, etnokoreolog i etnomuzikolog koji radi u KUD-u "Jovan Jovanović Zmaj" iz Feldkirha, navodi da su došli da daju podršku Lovćenu, klubu koji je posle dugo vremena obnovio rad.

- Apsolutno smo zadovoljni našim domaćinom, klubom Lovćen, mi smo tu da im pomognemo u svakom smislu i da ih podržimo. Na večerašnjem nastupu imali smo igre iz okoline Resave koreografiju Dajane Kostić sa vrlo autentičnim kostimima. Napravili smo i jedan mali performans, nešto što radimo na probama, igrali smo samo segmente melodije u opremi za igranje na probi, znači cipele, suknja ili pantalone i majica - kaže Srđan Krstić.

Vladan Čačić, iz kluba iz Feldkirha, kaže da im je drago što sarađuju s Lovćenom.

- Izašli smo u susret ovom društvu koje je tek počelo da radi punom parom, da se afirmiše ovde u Forarlbergu. Mi smo mnogo iskusniji i funkcionišemo već 19 godina. Sarađujemo i sa austrijskim društvima i odazivamo se svim pozivima, koje nam opštine iz Forarlberga šalju da nastupamo na njihovim manifestacijama. Aktivno sarađujemo i sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Bregencu sa ocem Goranom, a u Feldkirhu sa ocem Nikolom. Imamo u našem KUD-u oko 50 familija i oko 70 igrača u tri grupe, mali, srednji i veliki ansambl - naveo je Čačić koji je rodom iz okoline Čačka.

Podrška iz Švajcarske

- Došao sam ispred Udruženja Majevičana iz Švajcarske da podržim ovu zabavu našeg kluba Lovćen, jer svaki početak je težak. Atmosfera je odlična sa dosta folklora, muzike i igre - izjavio je Radislav Đokić predsednik Udruženja Majevičana iz Švajcarske, kojem je društvo pravila supruga Ljiljana Kostadinović.

2024 © - Vesti online