Utorak 30.10.2018.
00:22
J. Arsenović - Vesti

Litija jača od zabrane

pvsvitanje.me
Narodna proslava: Saborna povorka kroz grad

Iz Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore poručuju da je i pored zabrane i ogromnog broja policije, koja je gotovo blokirala grad Pljevlja, u prepunom hramu i porti Crkve Svete Petke, uz program crkvenog hora "Sveti novomučenik Stanko" iz Nikšića i srpskih umetnika i etno-pojaca, više stotina građana prisustvovalo obeležavanju svečanosti.

- Nakon toga mirnom šetnjom, uz zapaljene sveće, otišli su do zgrade Opštine Pljevlja, pevajući "Tamo, daleko", koja je simbol tog oslobodilačkog vremena - saopštio je predsednik Saveta Momčilo Vuksanović.

Vlast u Pljevljima koju predvodi Demokratska partija socijalista, a u kojoj su još i Bošnjačka stranka i socijaldemokrate, zabranila je skup, uz obrazloženje da organizatori nisu u prijavi naveli da akademijom, osim krsne slave, obeležavaju i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, što je događaj, kako kažu, "po svojoj sadržini suprotstavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primeren ni istorijskom ni savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja".

Svečanosti povodom Svete Petke i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije održavaju se u Pljevljima već decenijama, jer je ovaj grad na taj datum, 27. oktobra, dva puta oslobođen - 1912. godine od Turske i 1918. godine od Austrougarske.

U režimskoj antisrpskoj histeriji i Albanci u Crnoj Gori daju svoj značajan doprinos, pa je tako na Crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Svaču kod Ulcinja postavljena albanska zastava, ali vlasti još nisu odreagovale.

Hram u Svaču dospeo je u žižu javnosti letos kada je grupa Albanaca sprečila mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom služi liturgiju na ostacima drevnog hrama.
Bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović smatra da je neodrživo stanje da u Crnoj Gori kontrolni paket akcija u svađi između pravoslavaca drže Albanci i muslimani.

- Meni je žao današnje Crne Gore i stidim se mnogih postupaka crnogorskih vlasti. Počev od nesrećnog priznanja Kosova, preko malih zađevica i čarki sa Srbijom, do priče da će patrijarhu srpskom Irineju da zabrane dolazak u Crnu Goru. Dokazivati crnogorsku samobitnost na antisrpstvu je suludo i to je nemoguća misija - poručio je Bulatović, a prenosi Sputnjik.

Nema rušenja na Rumiji

Crkvi na Rumiji, koju je izgradila Mitropolija cnrogorsko-primorska, crnogorski premijer Duško Marković zapretio je rušenjem jer je, kako je rekao, nelegalna. I pored slanja inspekcije od ove pretnje neće biti ništa. Građevinska inspekcija je konstatovala da se ne izvodi nikakva nova gradnja, već da se postojeća crkva oblaže kamenom i sređuje krov.

Bećirović: Srpska Sparta odrekla se pravoslavlja

Pisac i publicista Komnen Bećirović, koji više od pola veka živi u Parizu, zloupotrebu Lovćena, rušenje crkve a potom izgradnje monumentalnog mauzoleja Njegošu vidi uvod u sadašnja antisrpska dešavanja u Crnoj Gori koje je poprimilo, kako kaže, razmere samozatiranja.
- Odricanjem od srpstva čija je Crna Gora vekovima bila tvrđava, srpska Sparta se odrekla od pravoslavlja čiji je bila svetionik u tami vekova. Odrekla se Nemanjića, tvoraca jedne od najblistavijih civilizacija, i posebno se odrekla Svetog Save - ocenio je Bećirović za portal IN4S.

2024 © - Vesti online