Nedelja 28.10.2018.
20:22
b92.net

Zagreb ćuti, Prag i Bratislava slave, a Beč i Budimpešta?

pixabay.com
Beč

"Orban stvorio nacionalnu bajku"

Jedna bira carski kič, a druga gromki nacionalizam, piše zagrebački Globus povodom godišnjice raspada nekadašnje monarhije koja je činila srce tadašnje Evrope.

Obe ove zemlje nastale su na političkim ruševinama Austro-Ugarske posle poraza u Prvom svetskom ratu i obe su ostale bez velikih teritorija i miliona stanovnika po sporazumu u Sen Žermenu zaključenom sa Austrijom 1919. godine i Trijanonskom ugovoru sa Mađarskom iduće godine. 

- Sto kasnije kasnije taj deo istorije različito odzvanja u Beču i Budimpešti - kaže Oliver Ratkolb, upravnik Instituta za savremenu istoriju bečkog univerziteta. 

- U jednoj studiji pre nekoliko godina pitali smo ljude iz dveju zemalja šta im Sen Žermen i Trijanon znače danas. Dobili smo potpuno različite odgovore. U Austriji ih nije briga za to, u Mađarskoj je suprotno - rekao je Ratkolb. 

- Trijanonski mit i rastakanje "Velike Mađarske" bilo je za unutrašnje potrebe podgrevano čak i u komunističko doba, a nakon 1989. pogotovo - kaže Ratkolb. 

Trijanonskim ugovorom Mađarska je ostala bez dve trećine teritorija koje je dotad imala. Desničarski premijer Viktor Orban rizikovao je čak i gnev susednih zemalja nudeći mađarsko državljanstvo pripadnicima mađarske manjine. 

- Iako se mnogi Mađari izvan Mađarske baš i ne identifikuju sa Orbanovom verzijom demokratije, on je uspeo da stvori nacionalnu bajku koja odzvanja - kaže Nandor Bardi, istoričar etničkih manjina na Mađarskoj akademiji nauka. 

"Austrija se okoristila statusom male, neutralne zemlje"

- Austrija je carsku prošlost ostavila iza sebe i okoristila se statusom male, neutralne zemlje koja je ušla u EU, ali ne i NATO. Ključ za razumevanje ta dva različita pristupa prošlosti jeste shvatanje razlika u "žrtvoslovnoj doktrini" koje su zemlje razvile na osnovu različitih iskustava u prošlom veku - objašnjava Ratkolb. 

U Austriji je "senžermenski mit" zastareo posle 1945. godine kad je zemlja opet poražena u ratu, ovaj put kao deo nacističke Nemačke. Nakon rata, Austrija se trudila da se distancira od Nemačke tvrdeći da je ona "prva nacistička žrtva" i pokušavajući da minimalizuje austrijsku ulogu u zločinima Trećeg Rajha. 

Habsburška prošlost pokazala se zato korisnom u oblikovanju zasebnog austrijskog identiteta, sa carom Franjom Josifom i njegovom suprugom Elizabetom, poznatom Sisi, pretvorenim u ikone kiča. U međuvremenu je Austrija iskoristila mnogo od svog neutralnog statusa tokom Hladnog rata i privukla UN i druge međunarodne organizacije da otvore kancelarije u Beču. 

Mađari smatraju da im je naneto najviše nepravde

Suprotno tome, "trijanonski mit" živeo je u mađarskoj nacionalnoj podsvesti, a Orban ga je vešto oživeo posle povratka na vlast 2010. godine. Tokom ovogodišnje izborne kampanje Orban je tvrdio da Brisel želi Mađarima da ukrade državu, "ovog puta ne potpisom nalivpera kao pre sto godina u Trijanonu, nego želi da to učinimo sami, da dobrovoljno predamo zemlju drugima". 

S druge strane, Austrija ne neguje svoju prošlu ulogu velike sile, a nostalgija za Franjom Josifom i Sisi je površna. 

- U Mađarskoj i dalje postoji uverenje da je zemlji naneseno najviše nepravde u događanjima 1919. i 1920. godine - rekao je austrijski istoričar Anton Pelinka. 

I dok zvanični Prag i Bratislava ovih dana obeležavaju stotu godišnjicu oslobođenja od austrijske i mađarske vlasti, zvanični Zagreb tim povodom nije predvideo ništa, zaključuje Globus.

2024 © - Vesti online