Nedelja 28.10.2018.
19:11
E. V.

Ćirilica za decu i roditelje

Vesti
Učenici iz Rojtlengena, nastavnicam konzul i sveštenik

Priređen je i prigodan program koji je vodila učenica Andrea Feldeši, a generalni konzul Vučurović je u pozdravnom govoru istakao "da je ovo poseban dan za decu i roditelje u Rojtlingenu i da se nada da će deca redovno čitati knjige, a da će možda jednog dana i neko od njih postati pisac".

Sveštenik Milenko Bakmaz je blagoslovio decu i sve prisutne goste u publici i poželeo mališanima da se rado druže sa knjigama.

Nastavnica Milenković izrazila je nadu da će ubrzo biti i znatno više knjiga.
- Izuzetno dobro sarađujem sa srpskim klubovima "Karađorđevići" i "Sveti Sava" u Rojtlingenu, a zahvaljujući toj divnoj i uspešnoj saradnji obezbeđena je prostorija u kojoj su smeštene knjige. Deca će moći redovno da pozajmljuju i čitaju knjige na ćirilici. Verujem da će literatura koja je sada dostupna mališanima znatno obogatiti njihov rečnik i proširiti njihova znanja o istoriji, tradiciji i kulturi našeg naroda - istakla je nastavnica Milenković.

Ona je navela da su knjige prilagođene uzrastu školske dece, ali da ih mogu čitati i odrasli.
Roditelji su uživali u programu najmlađih učenika Dopunske škole na srpskom jeziku. Porodica Kruškonjić je izrazila veliko zadovoljstvo povodom otvaranja biblioteke. Matija i Đorđe su srećni jer će sada moći da čitaju dela na ćirilici.

- Ima mnogo interesantnih knjiga - poručili su Matija i Đorđe Kruškonjić.

Teodora Kremenović kaže da će rado čitati knjige na srpskom.
- Primetila sam da ima mnogo knjiga koje mi se dopadaju. Sigurna sma da ću obogatiti svoj rečnik na srpskom jeziku - rekla je Teodora.

Dobrodošlica prvacima

U programu je srdačnu dobrodošlicu svim gostima, a posebno najmlađim đacima koji su tek krenuli u prvi razred, poželela Anđelina Kerk pesmom "Dobrodošlica". Angelina Stevanović je pesmom "Sada je već velika" poručila da je i ona sada velika i da sve može sama. Stihove pesme "Au što je škola zgodna" Ljubivoja Ršumovića govorili su Ana Tripković i Đorđe Krukonjić. Recitovali su još Benjamin i Nenad Duraković, Matija Kruškonjić, Pavle Angelovski, Mila Tripković, Andrej Feldeši, Dajana Kovačević, Neven
Ćetojević i Teodora Kremenović.

Romani, bajke, basne

Biblioteka poseduje knjige o poznatim srpskim ličnostima: Vuku Karadžiću, Nikoli Tesli, Nadeždi Petrović, Svetom Savi i mnogim drugim poznatim ličnostima, potom dela o događajima i ličnostima koji su obeležili pojedine epohe u našoj istoriji: o Milošu Obrenoviću, Hajduk Veljku, Stanoju Glavašu i drugim ličnostima. Zatim su tu i poznate bajke, basne, pesme, romani, priče, ali i pesme i priče koje su učenici Dopunske škole pisali i koje se nalaze brojnim zbornicima i u knjizi "Deca deci s ljubavlju" koja je nastala kao zbirka književnog ostvarenja učenika iz dijaspore.
 

2024 © - Vesti online