Nedelja 28.10.2018.
11:29 >> 13:21h
b92.net, Vestionline, Tanjug

Zbog niskog Dunava stao saobraćaj u Mađarskoj (FOTO)

Tanjug/JaroslavPap
 

Prema rečima predsednika Mađarskog saveza za plovidbu unutrašnjim vodama Atile Benčika, nivo Dunava je počeo da opada još u julu, a sada je toliko nizak da mogu da plove samo manje barže, čime je naneta velika šteta prevoznicima, prenosi RT Vojvodine.

Zbog rekonstrukcije niza pruga ni železnica ne može da preuzme svu poručenu robu, a najveća šteta naneta je u transportu rude gvožđa, poljoprivrednih kultura, veštačkih đubriva i velikih kontejnera.

Prema podacima Državne službe za merenje voda jutros je visina Dunava iznosila kod Komaroma 107, kod Estergoma 93, kod Budimpešte 154, Baje 74, a Mohača 72 centimetra.

I vodostaj u Novom Sadu je veoma nizak, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se građani koji na šetalištu "Štrand" hodaju po sprudovima koji su isplivali nakon povlačenja reka, kao i most Sloboda ispod koga nema vode.

Ipak meteorolozi najavljuju da će narednih dana Dunav početi da raste.Prema najavama hidrologa iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Dunav će od danas početi da raste.

Hidrolog Dejan Vladiković za "Dnevnik" kaže da je Dunav kod nas na istorijskom minimumu bio 1909. godine kada je kod Bezdana izmereno -146 cm, a u isto vreme u Novom Sadu je bio na -134 cm.

- Sadašnje vrednosti na tim stanicama su -98 cm i -13 cm što govori da nismo dostigli taj minimum iz 1909. godine. Vrlo slične današnjim vrednostima vodostaja Dunava smo imali 2003. godine tokom avgusta i septembra, kao i u decembru 2011. godine. Ono što jeste izvesno je da će ekstremne vrednosti i ka minimumu i ka maksimumu biti sve češće kao posledica promena klime i to je nešto čemu ćemo morati da se prilagodimo - kaže Vladiković. 

On kaže da u Budimpešti jeste prilično dramatična situacija sa izuzetno niskim vodostajem Dunava, a da je kod nas ipak nešto bolja situacija zahvaljujući pritokama i kanalskom sistemu.

- Uzrok tako niskog vodostaja u Mađarskoj, ali praktično i celim tokom Dunava jeste nedostatak padavina, kojih u uzvodnom delu Dunava nije bilo od juna, dok ih je kod nas bilo dosta sve do kraja jula - navodi Vladiković. 


On dalje ističe da ne postoji opasnost da će Dunav i kod nas pasti na minimum jer se upravo u narednih nekoliko dana očekuje veliki talas Dunava koji će u nekoliko dana kod nas povećati vodostaj za 2,5 do 2,8 metara. Slična je prognoza i za Savu, koja bi kod Sremske Mitrovice od 5. do 7. novembra takođe trebalo da poraste za 1,5 do 2 metra. 
 

2022 © - Vesti online