Nedelja 28.10.2018.
09:54
rts.rs, Vestionline

"Potrebna institucija koja bi se sistematski bavila Srbima u regionu" (VIDEO)

V. Sekulić
Miodrag Linta

Miodrag Linta je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je u Hrvatskoj od dolaska Franje Tuđmana na vlast na sceni držani projekat  revitalizacije ustaške ideologije.

- Snažne istitucije u Hrvatskoj rade na tom planu. Među njima je i Hrvatska radio-televizija koja promoviše sadržije čiji je cilj širenje govora mržnje prema Srbima. Hrvatski političari retko to osuđuju, pravosuđe i policija ne koriste ionako blage mere protiv tog nasilja - rekao je Linta komentarišući to što je HRT reklamirao knjigu i film "Mit o Jasenovcu".

Položaj Srba u Hrvatskoj je tragičan, ukazuje Linta i objašnjava da im se prava, predstavljeni su kao građani drugog reda.

- Šalje im se poruka da se isele ili asimiluju - napominje predsednik Saveza Srba iz regiona.

Komentarišući zabranu akademije povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore, Linta kaže da je to skandalozna odluka za najstrožu osudu.

- Ovo je još jedan u nizu događaja koji pokazuje da crnogorska vlast krši prava Srba - kaže predsednik Saveza Srba iz regiona.

Prema njegovim rečima, osim u Mađarskoj i Rumuniji gde je status Srba zadovoljavajuć, u ostalim državama regiona imamo sistemsku diskriminaciju srpskog naroda.

- Treba nam istutucija koja bi se sistematski bavila Srbima u regionu sa ciljem poboljšavanja njihovog položaja - napominje Linta.

Srbija, ističe, treba snažnije i više da govori o primerima kršenja ljudskih i nacionalnih prava.

2024 © - Vesti online