Subota 27.10.2018.
18:35
Vestionline, Tanjug

Oboren temperaturni rekord u Beogradu

pixabay.com
 

To je saopšteno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Oboren je, naime, rekord iz 2006. godine, kada je izmereno 26 stepeni Celzijusovih. 

U Beogradu su kroz istoriju zabeležene i temperature od preko 30 stepeni celzijusovih krajem oktobra, a najtopliji oktobarski dan bio je 2. oktobar 1932. godine sa 34,7 stepeni Celzijusovih, navode u RHMZ. 

Imajući u vidu da su prosečne vrednosti maksimalne temperature za Beograd za kraj oktobra od 13 do 16 stepeni, a za početak novembra od 11 do 15 stepeni Celzijusovih, jasno je da su temperature trenutno znatno iznad poseka. 

Iz RHMZ poručuju da će i jutarnje temperature u ovom periodu biti značajno više od prosečne vrednosti minimalnih temperatura. 

Razlog za neuobičajeno toplo vreme u Srbiji su izražena jugozapadna strujanja i fenski efekat vetra, izjavila je za Tanjug Mirjana Gulan iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. 

Ona kaže da na temperaturu utiče i priliv toplog vazduha sa Mediterana i Severa Afrike. 

- Orografija Dinarida uzrokuje fenski efekat, koji doprinosi temperaturama iznad proseka za ovaj period godine - objašnjava Gulan. 

Očekuje se da će toplo vreme potrajati i sledeće sedmice, sa blagim padom od četvrtka. U tom periodu se takođe očekuju značajno više temperature od proseka za ovo doba godine, iznad 20 stepeni Celzijusovih. 

U planinskim područjima prognozirani su i pojačani udari vetra, a padavine se očekuju lokalno.

2024 © - Vesti online