Subota 27.10.2018.
17:35
b92.net, Vestionline

Dizel i gas skuplji sedam, benzin 3, 5 dinara

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tako je benzin skuplji 3,35 dinara, evrodizel 6,54 a auto-gas 6,76 dinara, piše "Politika".

Razlog za poskupljenje na pumpama je taj što je barel nafte početkom oktobra otišao na 86 dolara. S ovakvim cenama na pumpama evrodizel je u Srbiji medju najskupljim u regionu, piše list. 

Skuplje se toči samo u Grčkoj i Albaniji, dok se benzin nalazi medju zemljama s jeftinijim derivatima. 

Ako se pogleda struktura cene goriva kod nas, jasno se vidi da su državna zahvatanja i dalje veća nego što je kompanijska cena, navodi list. 

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da je tačno da država više zaradjuje na litri goriva od samih proizvodjača, te da je problem u velikom opterećenju cene na pumpama. 

- Tako se po svakoj litri goriva već više godina izdvaja 2,6 dinara za obavezne rezerve, a njih nema - kaže on i dodaje da ne očekuje da će u narednom periodu doći do dodatnog skoka cena derivata. Definitivne sankcije prema Iranu stupaju na snagu 4. novembra. Kako bi spremno dočekale ovu situaciju zemlje OPEK-a su se već dogovorile kako da obezbede nedostajuće količine crnog zlata, tako da se ni u tom smislu ne očekuju dodatni poremećaji na berzama - kaže Mićović.

2022 © - Vesti online