Nedelja 28.10.2018.
02:30
mondo.rs, Vestionline

I telo odaje kad nema više ljubavi

pixabay.com
Kada više niste zaljubljeni u partnera, vrlo se lako može desiti da to dovede do osećaja stresa

Telo će vam otkriti da više niste zaljubljeni u svog partnera i pre nego što mozak prihvati tu činjenicu. Pošto su mentalno i fizičko zdravlje povezani, osećaj straha ili apatije može da se manifestuje fizički i otkrije vam šta se to zapravo dešava u vašem ljubavnom životu.

- Naša tela su pametna - kaže psiholog dr Kejt Balestrijeri. "Fiziološki osećamo emocije mnogo pre nego što postanemo stvarno svesni tih emocija. Fiziološki znaci mogu da budu neprijatan osećaj u stomaku, znojenje i slično".

Važno je da slušate šta vam to telo poručuje i da pokušate da otkrijete uzrok određenih osećanja, posebno kada se to tiče osećanja prema partneru. Evo koji znakovi mogu da otkriju da više niste zaljubljeni, čak i ako vi niste još uvek potpuno svesni toga.

Osećate strah

Ako vas strah ispuni kada pomislite da treba da provedete neko vreme sa partnerom, to je jasan znak da nešto "nije kako treba". Strah može i fizički da se oseti, a simptomi koji su karakteristični za to su osećaj nelagode, praznine u stomaku, glavobolja, nemogućnost da se opustite u nečijem prisustvu...

Povlačite se u intimnim trenucima

Ne samo što partneru ne pokazujete nežnost kao nekada, već se i povlačite u trenucima kada vas zagrli, dodirne? Jasno je da stvari među vama više nisu iste.

- Vratite se mislima na početak vaše veze. Šta ste radili? Da li ste se isto ponašali? Ovaj govor tela može da uključuje i držanje za ruke, šaputanje, zagrljaje, poljupce... Nedostatak svega toga je fizički znak da više niste zaljubljeni u partnera - poručuje psiholog dr Ešli Hempton.

Problemi sa varenjem

Promena u apetitu, grčevi u stomaku, i to mogu da budu indikatori da je ljubav nestala.

"Anksioznost može da se manifestuje kroz probleme sa varenjem", poručuje psiholog i stručnjak za veze dr En Šajbert. "Pratite imate li ove simptome i obratite pažnju da li ih imate i kada niste sa partnerom".

Promene u obrascu spavanja

Poput stomačnih problema, i problemi u spavanju mogu da nastanu zbog anksioznih osećanja, posebno ako delite krevet sa partnerom.

- Ono što je nekada bila nezasita želja za partnerom može da se pretvori u gađenje. Bliskost više ne samo da ne želite, već vam se gadi i sama pomisao na to - objašnjava dr Balestrijeri.

Znate već, ako imate nešto na umu i ne možete da prestanete da razmišljate o tome, može da vas spreči da zaspite. A nije lako prihvatiti činjenicu da stvari među vama više nisu iste...

Nervozni ste

Kada dođete u stanje da vam je odvratno samo partnerovo prisustvo, vaše telo ne želi dodire, držanje za ruke, poljupce... možda će to jednostavno izraziti nervozom. Zapravo, psiholog kaže da je to nervozni strah koji se javlja na pomisao bilo kakve bliskosti među vama.

Napeti ste

Kada više niste zaljubljeni u partnera, vrlo se lako može desiti da to dovede do osećaja stresa, anksioznosti ili depresije, što može da se manifestuje tenzijom u telu.

- Tenzija može da se javi u ramenima, vratu ili leđima - kaže dr Šajbert.

Napetost ili bol u mišićima mogu da znate da ste izloženi stresu, koji u ovom slučaju dolazi od vaše veze.  

Iako ovi simptomi ne moraju nužno da znače da više nema ljubavi među vama, mogu da pokažu da se nešto dešava u vašem životu – uključujući i vašu vezu. Zato, ako imate ovakve simptome, izdvojte vreme da razmislite da li je koren svega toga u vašoj vezi...

2024 © - Vesti online