Subota 27.10.2018.
09:09
Vestionline, Tanjug

Dačić: Kosovo će biti tema Saveta bezbednosti UN?

Tanjug
Ivica Dačić

On je u intervjuu RTS-u podsetio da je Kina, predsedavajuća Saveta bezbednosti UN Kosovo u novembru, stavila Kosovo na dnevni red sednice 14. novembra, čemu se pojedine zapadne zemlje protive.

- Alternativa je glasanje o dnevnom redu, ali se to nikada nije desilo - rekao je Dačić.

On je podsetio da se noćas vratio iz Španije gde se, između ostalog, sastao i sa šefom španske diplomatije Đozepom Boreljom.

- Španija će čvrsto ostati uz Srbiju kada je reč o odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta, tako da nema šanse da EU postavi kao uslov za ulazak Srbije u EU priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova dokle god postoji pet članica koje ga ne priznaju, dokle god ne postoji konsenzus u okviru EU - kazao je ministar.

- S druge strane, veliki je cinizam kada neko ko je priznao Kosovo i time narušio osnovne principe međunarodnog prava, a to je nepovredivost granica, sada govori o tome da su to opasni principi koje mi predlažemo, brine se za granice Kosova koje nisu međunarodno utvrđene. Znači, prvo ste srušili granice Srbje, teritorijalni integritet Srbije, pa ste se sada setili da uvodite te principe - istakao je Dačić. 

Dodao je da Srbija zna šta joj je činiti.

- Ostajemo, naravno, na evropskom putu, samo moramo da budemo čvrsti u odbrani naših nacionalnih i državnih interesa. Dok god EU i neke zemlje misle da ćemo mi sve da uradimo samo da bismo bili članica EU, to je za nas loše - zaključio je Dačić.

2024 © - Vesti online