Petak 26.10.2018.
20:33
sputniknews.com

Porodica Ratka Mladića traži da se on leči u Srbiji ili Rusiji

EPA/MARTIN MEISSNER POOL
Ratko Mladić

- Sada radimo na novim zahtevima kako bi ga odmah pustili na lečenje u Rusiju ili Beograd, jer se on ne nalazi u uslovima koji doprinose poboljšanju njegovog zdravlja - rekao je generalov sin na prezentaciji knjige u Državnoj dumi Rusije.

On je naveo da je zdravlje generala uglavnom stabilno, ali da je porodica zabrinuta. Prema rečima Darka Mladića, porodica ne veruje haškim lekarima.

- Imao je tri jaka moždana udara, imao mnogo manjih udara, infarkt. Prošlog leta sve vreme mu je skakao pritisak. Na primer, imao je pritisak 220, a haški lekari su rekli da je "to za njega normalno". Ruski i srpski lekari skretali su pažnju da mu je pogrešno lečen pritisak, na primer, davali su mu lekove koji se međusobno ne kombinuju - rekao je on.

Prema njegovim rečima, porodica generala dugo nije dobijala informacije o njegovom zdravlju.

- Zašto kažem da je Rusija spasla život generalu Mladiću? Zato što je problem njegovog zdravlja bio prisutan svih ovih godina. Upravo Rusija je poslala doktore koji su utvrdili pravo stanje njegovog zdravlja. Pre toga lekari iz Haga nisu davali nikakve informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Na primer, u avgustu su mu snimili glavu, ali nam nisu davali snimak, samo su nam dali opis da je došlo do nekog pogoršanja. Ali onog dana kada su odlučili da zamene sudije, lekari su odmah pozvali advokate i dali im snimak - dodao je Darko Mladić.

On je naveo da se porodica takođe plaši da general može i da ne doživi razmatranje žalbe na njegovu presudu - datum razmatranja je zasad nepoznat.

- Pre su govorili da je razmatranje u decembru 2019, ali sada je taj datum promenjen. Ne zna se kada će ga razmatrati - dodao je Darko Mladić. 

Haški tribunal osudio je 22. novembra Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genocida nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovništvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca…

Mladić je od 11 tačaka optužnice osuđen po njih 10.

2024 © - Vesti online