Petak 26.10.2018.
20:17
N. P. - Vesti

"Prljavi" dizelaši predizborni adut CDU?!

pixabay.com
Foto: Ilustracija

To se odnosi na gradove u kojima zagađenost otrovnim azot-dioksidom (NO2) ne premašuje mnogo dozovljene vrednosti, a prvi na toj listi je Frankfurt na Majni.

- Vlada će izmeniti i dopuniti zakon o zaštiti životne sredine što će uključiti i Frankfurt - rekla je nedavno kancelarka Angela Merkel.

U komentarima medija se ističe da bankarska metropola na Majni sigurno nije slučajno izabrana i naglašena, već da je to jasna poruka glasačima koji će se 28. oktobra pojaviti na pokrajinskim izborima. Mediji dalje navode da je to znak podrške stranci CDU u ovoj pokrajini kojoj se prema svim anketama, kao i nedavno u Bajernu, drma liderska pozicija i preti gubitak vlasti.

Vladajućoj stranci u Hesenu, međutim, naruku ne ide činjenica da je po zahtevu Nemačke organizacije za zaštitu okoline (Deutschen Umwelthilfe - DUH) pokrajinski sud u Vizbadenu već doneo odluku o skoroj zabrani saobraćaja za pomenute kategorije "prljavih" dizelaša u Frankfurtu, Vizbadenu i Darmštatu. U Darmštatu su vrednosti zagađenja čak i veće nego u metropoli na Majni.

Zabrana i u Majncu

Sud u Majncu, gradu koji samo most deli od Vizbadena, u sredu je doneo udluku da od septembra 2019. takođe zabrani saobraćaj dizelašima koji ispunjavaju samo evro 4 i evro 5 eko normu čime se pridružio brojnim gradovima koji su već doneli takvu odluku.

 

2024 © - Vesti online