Četvrtak 25.10.2018.
22:30
b92.net

Novi skandal u emisiji HRT; "Rehabilitacija ustaštva"

pixabay.com
 

Tokom predstavljanja, voditeljka je reklamirala revizionističku knjigu i film "Mit o Jasenovcu", kao i film Jakova Sedlara "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918-2018".

Portal "Indeks" je uz ocenu "skandalozno" preneo da je grafičko rešenje filma "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918-2018", slično američkom spomeniku "Maunt Rašmor", na kojem se iznad hrpe požutelih lobanja nalaze likovi Aleksandra Karađorđevića, Svetozara Pribićevića, Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića. 

U studiju su sedeli autor festivala Marijan Capek i potpredsednik Udruženja hrvatskih dobrovoljaca "domovinskog rata" Smiljan Tomašević. 

Capek je, predstavljajući zatim program festivala, nabrojao filmove među kojime su i naslovi "Štafeta smrti" i "Dr Franjo Tuđman – junak domovinskog rata". Nakon njega, Tomašević je nastavio listu filmova - "Krvava berba grožđa", "Ovčara - neispričana priča", "Jazovka", "Broj 55". 

Posebno je izdvojio premijeru Sedlarovog filma "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj

1918-2018" u Zaprešiću. 

Nakon njegovog izlaganja, javila se voditeljka ističući drugi naslov. 

- Tu je i 'Mit o Jasenovcu' od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma - rekla je voditeljka. 

Na to joj je Tomašević odgovorio da veruje da je društvo u Hrvatskoj zrelo i da može da se suoči s prošlošću. 

- Treba ići s istinom i krajnje je vreme da se ne delimo na leve i desne i da moramo prihvatiti prošlost onakvu kakva jeste - rekao je Tomašević. 

“Indeks” je, kako navodi, o celom slučaju poslao pitanje HRT-u. Portal ističe da knjiga "Mit o Jasenovcu" relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava logora i pokazuje simpatije prema ustaškom pokretu i NDH. 

Čelnici Samobora i Čakovca već su se ogradili od prikazivanja ovog filma i oštro osudili pokušaj istorijskog revizionizma "najmračnijeg doba hrvatske istorije".

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, izjavio je da je to još jedan u nizu dokaza da Hrvatska radiotelevizija (HRT) aktivno radi na rehabitaciji ustaštva i NDH. 

"Na HRT se, između ostalog, veliča jedan od glavnih promotera ustaštva i čoveka koji peva o klanju Srba Marko Perković Tompson, za koga se kaže da vaspitava nove generacije Hrvata patriotizmu i čestitosti, na HRT-u se veliča terorista i otmičar aviona Zvonko Bušić, na HRT-u gostuju istoričari i druge ličnosti koji otvoreno govore da je najveća fabrika smrti na Balkanu Jasenovac bio sabirni i radni centar u kome su logoraši gledali pozorišne predstave i bavili se sportskim aktivnostima", ukazuje se u pisanoj izjavi. 

Linta ističe da je jedan od glavnih ciljeva HRT-a da aktivno doprinese potpunoj reviziji istorije Drugog svetskog rata i čitavog 20. veka na prostoru bivše Jugoslavije. 

"To u suštini znači da se obe Jugoslavije predstave kao tamnice hrvatskog naroda, Srbi kao agresori i zločinci, nacistička NDH kao prava država hrvatskog naroda, a ustaški zlikovci kao borci za hrvatsku slobodu, mučenici i šehidi", dodaje se u izjavi.

2024 © - Vesti online