Nedelja 01.08.2010.
08:02
Vestionline

Najveći problem je održati povratak izbeglica

U intervjuu današnjim banjalučkim "Nezavisnim novinama", Pupovac je naveo da je, iako je godinama pružan otpor povratku, Hrvatska danas u situaciji da se i to menja, posebno zato što od toga zavisi završetak pregovora sa EU.

Milorad Pupovac


Pupovac, koji je i zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru i predsednik Srpskog narodnog veća, smatra da su odnosi Srbije i Hrvatske izborom Ive Josipovića za hrvatskog predsednika iz "faze normalizacije prešli u fazu poverenja i partnerstva u mnogim oblastima".


"Predsednik Josipović je otvorio Hrvatsku prema regiji, posebno prema BiH i Srbiji", rekao je Pupovac i dodao da je blokada u odnosima u poslednje tri godine posebno štetila povratku izbeglica i rešavanju izbegličkih pitanja.


Komentarišući nedavnu izjavu Josipovića da tužbu Hrvatske protiv Srbije treba "staviti po strani", Pupovac je rekao da je Josipović takvog mišljenja bio i pre nego što je postao predsednik.


"Tužbe su relikti starih politika koje sprečavaju istinsko sagledavanje onog što se u hrvatsko-srpskim odnosima događalo tokom 20. veka. Tužbe su uvreda za one koji su bili žrtve istorijskog genocida, počinjenog od NDH i ustaša", kazao je Pupovac koji smatra da će Hrvatska povući tužbu.

2024 © - Vesti online