Četvrtak 25.10.2018.
15:56
Vestionline

Najkraća reka u Evropi

commons.wikimedia.org
Ulivanje rečice Vrelo u Drinu - Perućac

Ova brojka mu je donela još jedno ime pod kojim je poznato, a to je Godina. Često ga nazivaju i sasvim jednostavno - Vrelo. Jedina pouzdana titula vrela Perućac jeste da je najveći izvor u zemlji. Nalazi se desetak kilometara od Bajine Bašte, a izbija iz planine Tare, u kraju koji se smatra jednim od najlepših krajeva Srbije.

Perućac je jedno od sve manje vrela u Evropi koje se može podičiti vodom izuzetne čistoće. Na početku se čak nalazi i ribnjak do kog su uređene staze i okoliš. Vode ovog vrela prolaze kroz naselje Perućac, a posetioci kažu da su one naročito važne u letnjim mesecima, jer pružaju osveženje celom kraju.

Jedna od najvažnijih osobina vrela Perućac je to što voda prelazi preko kamenja takvom silinom da odjednom počne da stvara slapove, čak prave vodopade. Posetioci koji su imali priliku da vide najveći izvor u Srbiji, zameraju samo to što je uređen tek deo oko ribnjaka umesto duž celog toka.

Prvak u prirodnoj lepoti

Reka Vrelo, kako se naziva tok nastao od vrela Perućac, poribljena je kalifornijskom pastrmkom. Po humkama i obalama rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah. Na Vrelu je 1927. puštena u rad mala hidroelektrana.

Drina sa rekom Vrelo je u izboru sedam srpskih čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije.




 

2024 © - Vesti online