Četvrtak 25.10.2018.
16:44
Tanjug, Vestionline

Ivanov: Politika cenzuriše istoriju

EPA/DUMITRU DORU
Đorđe Ivanov

Prema njegovim rečima, Prespanski sporazum (član 8 tačka 5) predviđa formiranje "Zajednički interdisciplinarni odbor sastavljen od eksperata za istorijska, arheološka i obrazovna pitanja". 

- Iako bi taj odbor trebalo objektivno da analizira naučna tumačenje istorijskih događaja, ipak, sumnjivo je što sve to bi trebalo da radi pod nadzorom ministarstava spoljnih poslova Makedonije i Grčke - rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik smatra da se Sporazumom iz Prespe negira pravo na samoopredeljenje i pravo na slobodu i izražavanje, iako su ova prava zagarantovana u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima.

- Savremena grčka država insistira da se ime Makedonija upotrebljava samo u administrativnoj oblasti koja je deo njene teritorije. Birokrate u međunarodnim organizacijama obrisaće ime Republika Makedonija i pridev makedonski na isti način kao što su to radili Vizantinci pre 1.000 godina - ističe Ivanov.

On je zaključio da je osnovi cilj Sporazuma iz Prespe zatvaranje poglavlja o samoopredeljenju makedonskog naroda i njegove suverene i nezavisne Republike Makedonije. 

2024 © - Vesti online