Petak 26.10.2018.
03:30
b92.net, Vestionline

Google će zahtevati redovna ažuriranja, u suprotnom...

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Google je preduzeo određene mere kako bi smanjio problem fragmentacije, objavom Project Treble (obavezno za sav hardver sa Android 8.0 i novijim softverom), a kompanija je već uradila dosta kako bi naterala proizvođače da obezbeđuju redovnije sigurnosne ispravke. 

Prema dokumentaciji, do koje je došao The Verge, Google ima nove uslove za proizvođače u zamenu za korišćenje Android palatforme. Ovi uslovi su navodno efektivni u Evropi, ali bi uskoro mogli da se prošire i na druge regione. 

Za sve uređaje, koji su objavljeni nakon 31. januara ove godine, od svih proizvođača se zahteva da obezbede redovna softverska ažuriranja tokom dve godine za "popularne uređaje" (koje Google definiše kao bilo koji model koji je aktiviran od bar 100.000 korisnika). Od 31. januara 2019. godine, svi uređaji definisani kao "sigurnosno obavezni modeli" moraju biti nadograđeni i sigurnosna lista koja je instalirana ne sme biti starija od 90 dana. 

Ukoliko proizvođač ne postupi po smernicama kompanije Google, kompanija ističe da može da stopira odobrenje budućih telefona, što će sprečiti da budu objavljeni i plasirani na tržište. 

Pomenuti uslovi su se pojavili u Google-ovom licencnom sporazumu za Android telefone i tablete koji se prodaju u Evropskoj Uniji. Promena uslova je najverovatnije odgovor na zabrinutost za sigurnost korisnika.

2024 © - Vesti online