Četvrtak 25.10.2018.
12:40
Vestionline

Još jedan Ikerov let (VIDEO)

Tanjug/AP
Kasiljas brani penal u Moskvi

I s 20 sezona i sa 170 utakmica u Ligi šampiona Kasiljas je neprikosnoveni rekorder. U meču Porta s ruskim prvakom Lokomotivom u Moskvi osetio je slast pobede stoti put u vodećem klupskom evropskom takmičenju. Gledano od pokretanja Kupa šampiona 1955. više uspeha ima samo njegov nekadašnji saigrač u Realu Portugalac Kristijano Ronaldo - 102 - počev od Mančester junajteda do dve od tri Juventusove pobede u ovoj sezoni (nije igrao u drugom kolu s Jang bojsom u Torinu zato što je isključen u prvom kolu protiv Valensije na Mestalji).

Kasiljas je u Porto stigao pre tri godine posle 16 sezona u "kraljevskom klubu". U portugalskom timu, koji s njim na golu igra i četvrtu sezonu u Ligi šampiona, ima 20 utakmica u njoj, a devet pobeda.

Poslednja je izvojevana u Moskvi s 3:1. Kasiljasove zasluge za nju bile su i tako što nije dozvolio da domaćin prvi stigne do vođstva. U 10. minutu odbranio je penal Portugalcu Manuelu Fernandesu, nekadašnjem igraču Benfike.

U trećem kolu Lige šampiona dosuđeno je pet najstrožih kazni, a po dve na utakmicama baš na Lokomotivinom stadionu i na Enfildu između Liverpula i Zvezde. Samo je još Milan Borjan jednom pročitao izvođača (Mane). Jednom nije (Salah). U ruskoj prestonici gol je s bele tačke dao napadač iz Malija Musa Marega, kojim je Porto poveo s 1:0 u 26. minutu. U remiju Jang bojsa i Valensije u Švajcarskoj (1:1) Gijom Oro je izjednačio protiv španskog tima u 55. minutu.

Protivnički igrači nisu iskoristili penal 22 puta oči u oči s Kasiljasom u njegovoj karijeri, a šesti put u Ligi šampiona. Španski golman je u njoj odbranio četiri jedanaesterca (dva su bili promašaji), a prvi put kao Portov čuvar mreže (tri puta savladan). Toliko odbrana imaju i Đanluiđi Bufon (Italija), Gregori Kupe (Francuska) i Andrej Pjatov (Ukrajina). Nemac Hans Jerg But imao ih je pet: tri dok je branio za Bajer iz Leverkuzena, a dve na Bajernovom golu i to u jednoj utakmici, protiv Bordoa u Francuskoj 2009.      

2024 © - Vesti online