Četvrtak 25.10.2018.
12:21
Vestionline

Novak već u Parizu može da bude prvi

EPA/Andy Rain
Novak Đoković

Niko se sa tako niske pozicije nije vratio na vrh, još od 1973. kad je počelo rangiranje na ovaj način. Đoković je došao nadomak cilja kada mu se vratila preciznost, želja i što je najvažnije dugogodišnji trener i mentor Marijan Vajda.

Šampion Pariza dobija 1.000 poena, a Novak do kraja sezone ne brani nijedan poen, što ga stavlja u sjajnu poziciju da godinu završi na prvom mestu ATP liste kao što je već uradio 2011, 2012, 2014. i 2015. godine.

- To je fascinantno na dva načina - kaže Pol Anakon, bivši trener Rodžera Federera i Pita Samprasa.

- Fascinantno je biti tako dobar, pa dozvoliti sebi toliki pad, a onda se vratiti na način na koji se Novak vratio - dodaje on.

Bred Stajn, trener Kevina Andersona koga je Novak pobedio u ovogodišnjem finalu Vimbldona, nema dilemu šta je ključ velikovog Đokovićevog povratka.

- Osnovni ključ uspeha je što je Novak vratio svoj stari tim, posebno Marijana Vajdu. Poznajem Marijana dugi niz godina i uvek je bio faktor stabilnosti. Novak je tokom svoje karijere angažovao veliki broj različitih specijalista u cilju unapređivanja aspekata njegove igre, ali Vajda je bio taj koji je bio uz njega svaki dan - ističe Stajn.

Srećom po Đokovića, Vajda je bio slobodan kad je Novaku to bilo potrebno. Vajda je rekao da je odbio ponude da trenira druge igrače, kao i da bude selektor Dejvis kup reprezentacije Slovačke krajem 2017. godine.

- Imao sam osećaj praznine i nisam imao energiju da ponovo počnem da radim tako da sam stalno odlagao povratak - rekao je Slovak.

Ali krajem marta Vajda je konačno osetio da je vreme.

- Sledeći dan me je Novak pozvao. To je bilo sjajno, nisam mogao da verujem.

Od kako je ponovo počeo da radi sa Vajdom, Novak je drastično popravio servis, vratio sigurnost u svoje udarce i što je možda najvažnije vratio psihološku čvrstinu koja ga je krasila u vreme najvećih uspeha.

Tako je počeo veliki Novakov povratak na vrh, za koji mu je ostalo još samo nekoliko koraka.

2021 © - Vesti online