Petak 26.10.2018.
00:37
J. Arsenović - Vesti

Antisrpska kampanja u Crnoj Gori: Braći nož u leđa

wikipedia.org/Anicic
 

U Crnoj Gori, najmlađoj članici NATO saveza, predstavnici vladajuće Demokratske partije socijalista i njihovi politički i medijski saveznici ne prestaju da se roguše na sve što ima pridev srpsko ili podseća na zajedničku istorijsku prošlost sa Srbijom.

Ovih dana su preokupirani istragom ko je postavio bilborde po Budvi koji slave Podgoričku skupštinu i ujedinjenje sa Srbijom i kako Mitropolija crnogorsko-primorska sme da kamenim blokovima oblaže hram na Rumiji.

Crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović pozvao je opštinu Budvu da reaguje povodom bilborda, zapretivši da ukoliko se ne uklone da će se obratiti vrhovnom državnom tužiocu da po službenoj dužnosti preispita da li ima osnova za podnošenje krivičnih prijava.

- Radi se o falsifikovanju istorijskih činjenica u svrhu propagiranja međunacionalne i međuverske mržnje, a indirektno i pozivanju na nemire i sukobe - smatra Bogdanović.

Prema natpisima na bilbordima, srpski narod Boke najavljuje svečanost za 7. novembar u Mediteranskom sportskom centru "povodom obeležavanja 100-godišnjice od oslobođenja Budve i ujedinjenja", odnosno proslave Podgoričke skupštine.

Predstavnici lokalnih vlasti u Budvi su demantovali da oni stoje iza plakata i kažu da ne znaju ko je organizator.

Kada je proletos sličan bilbord osvanuo u Budvi, komunalna policija uklonila je transparent sa bedema Starog grada, kojim se slavio oslobodilački ulazak srpske vojske u Budvu, na Mitrovdan 1918. godine, po završetku Prvog svetskog rata.

Početkom oktobra više crnogorskih gradova je osvanulo sa plakatima na kojima je bio natpis "Nikad više 1918" i na kojima se iznosi tvrdnja da je ujedinjenje sa Srbijom zapravo "100 godina od zločina i sramote belog terora". Tada se predstavnici vlasti nisu zgražavali, niti pozivali javnog tužioca da reaguje.

Ali je zato oblaganje kamenim blokovima crkve na Rumiji ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u vladi Crne Gore doživeo kao "provokaciju Srpske crkve".

- Gradnja te crkve negativno utiče na versku populaciju, kako albansku, muslimansku, katoličku, tako i na ostale vere i nacije u Crnoj Gori, poručio je on - pozdravljajući što je vlada poslala inspekciju na teren.

Misija mora biti neutralna

Kao najmlađa država članica NATO-a Crna Gora sa dva štabna oficira uzela je učešće u jedinicama Kfora na Kosovu. Istovremeno, crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković je o Kosovu govorio kao suverenoj državi što je njegovog kolegu iz Srbije isprovociralo da mu čak iz dalekog Pekinga uzvrati.

- Pripadnici misije Kfor moraju da budu statusno neutralni i zato izjave ministra odbrane Crne Gore o podršci državi Kosovo nisu u skladu sa misijom Kfor. Nadam se da Crna Gora zna da je oficire poslala u misiju Kfor, a ne u Kosovske bezbednosne snage - rekao je Vulin.

Ušli meštani iz redova srpske vojske

Istoričar Predrag Marković je svojevremeno podsetio da su "te 1918. godine samo dve čete Srpske vojske ušle u Crnu Goru". Jedna je bila u Kotoru, dok je druga rasuta po celoj Crnoj Gori. Verovatno je i neko iz te čete stigao do Budve, ali u pitanju su desetine ljudi, jer se Austrougarska vojska na kraju rata povukla iz većeg dela Srbije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Hrvatske...

- Mi zamišljamo oslobođenje kao neku strašno dramatičnu vojnu akciju, ali to je zapravo raspad neke države, vlasti i vojske... Regent Aleksandar i srpske vojvode su imale smisla za političku umešnost, pa su verovatno svečane ulaske u crnogorske gradove organizovali tako da u njih prvo uđu njihovi meštani koji su se borili u srpskoj vojsci - objasnio je istoričar.
 

2024 © - Vesti online