Sreda 24.10.2018.
19:55
Vestionline, Tanjug

Albanska opozicija traži da se albanski jezik ugradi u Ustav

EPA/Malton Dibra
Foto: Arhiva

Albanski opozicioni pokret Besa i lider tog pokreta Biljal Kasami kaže da je već izradio četiri amandmana, koji predviđaju da se albanski jezik definiše kao službeni, što bi automatski ukinulo sadašnje tumačenje prema kojem je taj jezik, kao drugi zvanični, primenjuje samo u sredinama gde živi više od 20 odsto albanskog stanovništva.

Takođe, smatra Kasami, neophodno je da se izmeni član Ustava koji se odnosi na zaštitu od dskriminacije drugih subjekata koji žive u inostranstvu, kao i član kojim bi bilo predviđeno da šef države ne može da blokira zakone koje je usvojila Skupština.

Intervenciju na amandmanima najavila je i opoziciona Alijansa za Albance, a njen lider Zijadin Sela traži da amandmani budu podržani od drugih političkih subjekata da bi se, kako kažu, dobio ustav koji će promovisati prava Alabanaca, umesto da ih sankcioniše.

- Naš plan i strategija su da se ustavni amandmani promene na način koji će definisati postojanje pravne države. Ustav promoviše prava i slobode umesto sankcije. Ovo je ideja Alijanse za Albance i ona ima smisla samo za članstvo zemlje u NATO i EU - rekao je Sela.
 

pixabay.com

Komentarišući stav DUI, albanske partije koja je manja članica vladajuće koalicije, a koji na opoziciju gleda kao na nedostatak kreativnosti i pokušaja političke pripadnosti, Alijansa za Albance i pokret Besa kažu da je takav stav stranke, čiji je lider Ali Ahmeti, u suprotnosti sa zajedničkom izjavom albanskih lidera o međusobnoj podršci.

Sela kaže da nije iznenađen ovakvim stavom DUI, a član njegovog pokreta Zendeli Fadilj smatra da kao potpisnici zajedničke tzv. "tiranske deklaracije", DUI ima obavezu da da svoj doprinos da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim, jer je, kako je rekao, to interes Albanaca

Ustavne promene u vezi sa imenom očekuju se u ponedeljak u Skupštini.

Radi se o četiri amandmana koji se uglavnom odnose na usklađivanje Ustava sa Prespanskim sporazumom.

Premijer Zaev je najavio da će predlog amandmana biti razmatran sa narodnim poslanicima i pozicije i opozicije.

2024 © - Vesti online