Sreda 24.10.2018.
18:35
Vestionline, Tanjug

Oglasio se i ministar: Podnete tužbe protiv majke i lekara

N. Đurović
Zlatibor Lončar

Ministar je dodao da ni u jednom trenutku dete nije bilo ugroženo.

- Podnete su tužbe protiv majke i lekara. Sud je taj koji će da donese odluku - rekao je Lončar odgovarajući na pitanje novinara o tom slučaju. 

U srpskom zdravstvu je, kaže ministar, zaposleno 118.000 ljudi, od toga više od 40.000 lekara, kao i medicinskih sestara, dnevno pomognu više desetina hiljada pacijenata. 

- Više hiljada dece pregledaju i izleče, a onda vi nađete jednu osobu, neka svako proceni kakva je to osoba, ja u to neću ulaziti, i hoćete da napravite da je to primer za celu Srbiju, za sve domove zdravlja i sve zdravstvene ustanove - rekao je Lončar. 


Dodao je da se zalaže za slobodu medija, ali da treba svakako čuti i drugu stranu, a ne samo iznositi tvrdnje majke iz Kragujevca i tražiti još takvih primera. 

Da li je neko želeo da bude u centru paznje, po cenu da na neki način zloupotrebljava i svoje dete, mi, rekao je ministar, u tome ne mozemo i ne želimo da učestvujemo. 

- Zdravstveni radnici toliko imaju posla i toliko rade da ovo njima sve teško pada - rekao je Lončar. 

Izuzetaka, dodaje, ima, ali oni će biti sankcionisani. 

- Konkretno, što se tiče ovog slučaja, analizirano je sve, dete je pregledano, zbirnuto, ali postoji neki razlog da je majka htela i nešto drugo - primetio je Lončar, te ukazao da nigde u svetu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u domu zdravlja, ne postoji praksa da se traži i praktikuje mišljenje i konsultacije drugog, trećeg lekara. 

Ponovio je da je to dete pregledano, zbrinuto i da je dobilo terapiju i recepte, te poručio da zdravstvo ne može da učestvuje u "kampanjama jer ima mnogo pametnijeg posla da pomaže ljudima".

2024 © - Vesti online