Sreda 24.10.2018.
13:04
b92.net

Povratak u zao čas - Zvezdu napada crvena kaznena ekspedicija

EPA
 

"Crveno-beli" su doživeli debakl na gostovanju Pari Sen Žermenu, ta utakmica podigla je mnogo prašine zbog navodnih "nelegalnih radnji" o kojima je pisao "L’Ekip", pa je srpski šampion otputovao u Liverpul da vadi fleke. 

Uprkos dobrom izdanju protiv Napolija, sve slabosti pokazane su na "Parku prinčeva" i sada će biti pakleno teško popraviti utisak protiv jedne od najboljih ekipa u Evropi i favorita za osvajanje Premijer lige. 

Tim Vladana Milojevića od 21 sat igra na čuvenom "Enfildu" duel trećeg kola Lige šampiona protiv slavnog Liverpula. 

- Crvena zvezda je dominantna u Srbiji, dobili su 80-90 odsto mečeva u lig, ali LŠ je drugačija. Bili su dobri protiv Napolija, koji jeste imao više šuteva na gol, ali i oni su bili dobri. Protiv PSŽ Nejmar je počeo da igra onako kako niko ne može da ga čuva, ali sve je na tome koliko su sposobni da se brane i stvaraju šanse, a ja znam da mogu to da rade. Moramo biti spremni na borbu za svaki metar terena - rekao je menadžer Jirgen Klop. 

Međutim, ni "Crveni" se ne nalaze u potpuno zavidnoj poziciji - poraz od Napolitanaca u prethodnoj rundi znači da će biti pod imperativom pobede, a ni kadrovska slika nije bila najsjajnija nakon poslednje reprezentativne pauze.

Gotovo svakom navijaču malo je preskočilo srce kada je Mohamed Salah, nešto posle postignutog gola iz kornera za nacionalni tim, ostao na zemlji i uhvatio se za prednju ložu, ali je posle prvih pregleda bilo jasno da nema potrebe za brigom. 

Tanjug/AP
 

Egipćanin se vratio u klub, odradio prvi trening i već protiv Hadersfilda bio jedini strelac – Salah se polako vraća u formu iz prošle sezone pošto je odigrao do sada 12 utakmica u svim takmičenjima, postigao 4 gola i upisao dve asistencije. 

- Imamo nekoliko problema, ali svakako dovoljno igrača da izaberemo za susret sa Zvezdom - kazao je Klop. 

Slična situacija viđena je i sa Virdžilom Van Dajkom, nasjkupljim defanzivcem u istoriji fudbala, koji je vukao probleme sa rebrima. Zbog toga je preskočio okršaj sa Belgijancima, ali je i on uspeo da se oporavi. Dobre vesti za nemačkog stručnjaka su činjenica da će Džordžino Vajnaldum, Džejms Milner i Sadio Mane, uz spomenutog Salaha, biti potpuno spremni. 

EPA/Peter Powell
 

To znači da će očekivani sastav vicešampiona Evrope glasiti: Alison - Aleksander-Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson - Milner, Vajnaldum, Fabinjo – Salah, Firmino, Mane. 

Na klupi najverovatnije ostaju Minjole, Matip, Gomez, Lalana, Šaćiri i Staridž. 

Nekadašnjem treneru Majnca i dortmundske Borusije ovo je četvrta sezona na "Enfildu" i tek u njoj bismo mogli da vidimo prave rezultate fudbala koji forsira, bez obzira što tim iza sebe ima već po finale Lige Evrope i Lige šampiona. Navijači, ali i čelnici kluba veruju da je stigao trenutak kada će biti razbijeno prokletstvo zvano "titula Premijer lige".

EPA/PETER POWELL
 

Poverenje koje je stekao kod uprave rezultiralo je novim, šestogodišnjim ugovorom, a problem Zvezdi predstavljaće i stil koji forsira - direktan fudbal, baš kao što je bio slučaj i sa Parižanima. 

Za razliku od najvećih rivala u engleskom šampionatu, koji se više oslanjaju na posed lopte, sve Klopove ekipe igrale su poprilično frontalno. U tom sistemu najvažniji su siguran golman, brz protok lopte i plejmejker koji je sposoban da razigrava saigrače na vreme. 

Prvi problem rešio je dovođenjem Alisona Bekera iz Rome, klub je ponovo oborio rekord, ovoga puta za transfer golmana. Brazilac je potvrdio klasu na "Enfildu" i osim što je sigurniji na liniji od Lorisa Karijusa i Simona Minjolea, ima i mnogo bolju nožnu tehniku. 

twitter/Alisson Becker
 

Odbrana je osigurana Van Dajkom, uigravanjem vezne linije dobijen je željeni ritam, a centralna figura u organizaciji i završavanju napada postao je Roberto Firmino koji, paradoksalno, figurira kao klasična devetka u formaciji. 

Međutim, Brazilac je polivalentan igrač i, često se samo na osećaj povlači na poziciju "lažne devetke" ili klasične "desetke", odakle može mnogo bolje i raznovrsnije da distribuira lopte. Zbog toga je malo onih odbrana koje nije barem jednom "probušio", dok je od dolaska u Liverpul na 156 utakmica u svim takmičenjima zabeležio 41 asistenciju.

EPA/PETER POWELL
 

Zbog svega navedenog u ovih nekoliko pasusa biće izuzetno važno da Milojević sa svojim stručnim štabom osmisli taktiku koja će zatvoriti put što većem broju lopti u prostor između odbrane i vezne linije. Ukoliko se Bobi neke dočepa u tom delu terena, Milan Borjan će izvesno biti na iskušenjima. 

Pored podatka da je pobedila samo jednom u devet susreta sa engleskim klubovima (po 4 poraza i remija), Zvezdi će problem predstavljati i loša zdravstvena situacija.

Na spisku nema Marka Marina, koji je zbog povrede propustio poslednji trening u Beogradu, a pre toga trener Vladan Milojević na njega nije mogao da računa ni na poslednjim utakmicama - prvenstvenoj protiv Rada i protiv Dinama iz Vranja u Kupu. 

Mesto u avionu nije zauzeo ni Milan Rodić, koji se povredio u Bukureštu, gde je reprezentacija Srbije igrala sa Rumunijom u Ligi nacija. 

Šampion Srbije ide na megdan slavnom klubu sa kojim je već odmerio snage u kultnom dvomeču 1973. godine. Tada je Zvezda nanela Liverpulu jedini evropski poraz na Enfildu u 20. veku, ali je sada situacija mnogo drugačija. 

"Udarne igle" vratile su se u četu iz Liverpula što je garant da Zvezdu čeka pakleno težak posao. Od 21.00 ćemo saznati i koliko.

2024 © - Vesti online