Sreda 24.10.2018.
18:10
D. Pašić - Vesti

Osveštanje krsta na Dan primirja

D.Pašić
Služen pomen: Sveštenici kod kapele u Mauthauzenu

Trenutno trojica majstora kapelu oblažu mermerom, a uskoro bi trebalo da budu postavljena i ulazna vrata.

Episkop Andrej je odslužio pomen i u pozdravnoj reči je sa radošću govorio o prethodnim i predstojećim radovima na kapeli kojom će se dati počast čak 8.000 srpskih žrtava koje počivaju na ovom groblju. Prisutnim sveštenicima se obratio i Željko Malešević, član Odbora za izgradnju spomen-kapele. Malešević je govorio o logoru iz Prvog svetskog rata i potrebi izgradnje kapele.

Dogovoreno je da se povodom 100-godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, u nedelju 11. novembra, u 15.00 časova, održi parastos žrtvama koje počivaju na groblju gde se gradi kapela.

Posle parastosa biće osveštan krst i postavljen na kupolu kapele. Osveštanje će obaviti episkop Andrej sa više sveštenika, uz prisustvo brojnih vernika.

Istog dana, 11. novembra, Generalni konzulat Republike Srbije u Salcburgu i Srpska pravoslavna crkva u Lincu organizovaće polaganje venaca na spomen-memorijalima gde počivaju srpski vojnici iz Prvog svetskog rata, na području Gornje Austrije. Povod je obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji Srbija obeležava kao državni praznik.
Planirani početak ceremonije je u nekadašnjem logoru Mauthauzen u 13.00 časova. Posle toga je predviđen obilazak spomen-obeležja u mestu Ašah. Organizatori su pozvali članove svih srpskih klubova u Gornjoj Austriji da se priključe i učestvuju u organizaciji.

Misija - rad s mladima

Posle posete Mauthauzenu, sveštenici su u Ensu održali sednicu, tokom koje je vladika upoznao sveštenike sa svojim aktivnostima u prethodnom periodu. Razgovaralo se o mogućnostima i planovima za unapređenje misije Srpske pravoslavne crkve u Austriji, o radu sa mladima i ostalim aktivnostima iz parohijskog života na ovim prostorima.
 

2023 © - Vesti online