Sreda 24.10.2018.
16:21
J. Arsenović - Vesti

Pavlovići ostaju u kontejneru

Organizacija Krov nad glavom
Odbrana sirotinje: Solidarnost na delu

Porodica živi u kontejneru postavljenom na temeljima barake srušene pre tri godine. Pavlovići su prezaduženi, otac je teško bolestan i čeka invalidsku penziju, ali je država Srbija baš u slučaju ove socijalno ugrožene porodice namerila da ispoštuje zakon o bespravno izgrađenim objektima.

Zahvaljujući građanskoj inicijativi Združenoj akciji Krov nad glavom i solidarnosti komšija ovoga puta je sprečeno iseljavanje. Pavlovićima struja nije isključena, ali već koliko sutra izvršitelj može ponovo doći na njihov prag. Porodici je, inače, prethodno isključena voda.

U organizaciji Krov nad glavom ističu da je neprihvatljivo da se zakon selektivno sprovodi i to nad najugroženijima. Podsećaju da su gradovi prepuni nelegalno izgrađenih zgrada iza kojih stoje bogati investitori, ali da država po tom pitanju ne čini ništa.

Već godinama resorno ministarstvo najavljuje da će stati ukraj ili bar suzbiti divlju gradnju, ali se pored pokušaja da se nelegalni objekti popišu, priča tu negde i završava. Izuzetak su primene zakona baš u ovakvim slučajevima, kada iza nezakonito podignutog skromnog objekta stoje siromašni građani Srbije, tada država ima snage da primeni propise.

Istovremeno, primeri kada se nelegalno grade velelepne kuće u parkovima prirode ili zgrade nezakonito nadograđuju u samom centru prestonice, nadležni pronalaze izgovore za svoje nečinjenje. Uglavnom se pozivaju na nedostatak inspektora, iako su to objekti koji svakom prolazniku mogu da upadnu u oči, jer je i laiku jasno da ruše arhitektonsku i urbanističku celinu okruženja i da za tako nešto nisu mogli da dobiju lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Šta bi sa vikendicama Tominih sinova?

I dalje na Pančićevom vrhu u nacionalnom parku Kopaonik, stoji nelegalno izgrađen poslovno stambeni objekat od hiljadu kvadrata i pored postojećeg rešenja Republičke građevinske inspekcije o rušenju. Te policija nije došla da asistira, isključena im je struja, ali su oni nastavili da rade uz pomoć agregata i tako dalje - izgovorima nikad kraja.

Ni vikendicama sinova bivšeg predsednika Tomislava Nikolića na obali Save kod novobeogradskog bloka 45, ništa ne fali, iako u ovoj zaštićenoj zoni niko ne može da gradi, niti naknadno da legalizuje objekte.

2024 © - Vesti online