Četvrtak 25.10.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti

Migranti opet tresu Balkan!

V. Sekulić
Izazivaju (ne)opravdani strah: Grupa migranata u Beogradu

U Komesarijatu lažne priče karakterišu kao vrhunac neodgovornog ponašanja koje može da ima opasne, čak i tragične posledice.

- Ovo nije prvi slučaj širenja lažnih vesti na društvenim mrežama o migrantima u Srbiji. Društvene mreže se koriste kao mesto neometanog izliva mržnje i ksenofobije prema ovim ljudima, a glavno oružje su upravo lažne vesti. Zbog toga pružamo punu podršku policiji da sasluša sve koji se bave širenjem takvih neistina - kažu u Komesarijatu.

Demanti preko Tvitera

Radoš Đurović, direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila, smatra da je Komesarijat na rečima otvoren, a na delu inertan i za "Vesti" ukazuje da se uvek u nedostatku informacija javljaju spekulacije i dezinformacije.

- U situacijama kada treba nešto utvrditi, reakcija nadležnih je neophodna. Potrebno je hitno izaći sa pravim informacijama u javnost, ali reakcija mora da bude i hitna, a Komesarijat baš i nije brz. Treba da reaguju odmah i druge nadležne institucije, a njihov demanti ne sme biti saopštavan u prolazu, već ozbiljno i na osnovu radnji i činjenica - pojašnjava sagovornik "Vesti".

To, kako ističe, znači da policija mora da sasluša one koji su plasirali takve vesti, da utvrdi da li su te vesti istinite i da na osnovu svih tih izvršenih radnji obrati javnosti s istinom.

Nemali šok za građane bilo je proteklih dana "otkriće" poslanika Dveri Srđana Noga da će Srbiju okupirati milion migranata iz Evrope, jer je, kako je rekao, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potpisala Dablinski sporazum. Ovaj poslanik je napravio i veliki skandal izjavom da, ako je to tačno, treba na Terazijama vešati i premijerku, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Premijerka je demantovala Noga i objasnila da Srbija ne može da bude potpisnica Dablinskog sporazuma, ali njena poruka nije poslata iz zgrade vlade, već preko - Tvitera!

- Vidim da neki u Savezu za Srbiju imaju poteškoća sa čitanjem, pa molim ostale da im prepričaju. Dablinski sporazum je za članice EU, plus Švajcarska, Norveška, Island, Lihtenštajn koje poštuju sporazum, a Srbija nije, niti može da ga parafira. Istina, kod vas precenjena kategorija? Zato pretnje nisu - poručila je Ana Brnabić opozicionom poslaniku.

Skupljaju poene

Srđan Nogo je uzvratio da, ukoliko je počinio krivično delo kako mu se imputira, mora da bude pozvan na odgovornost.

- Pozivam tužioca da me zove i pokrene postupak - poručio je Nogo u parlamentu poslanicima vladajuće koalicije.

Priče poput ove, kako objašnjava za "Vesti" Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, inače su popularne među biračkim telom Dveri.

- Ovako su glasine postale sastavni deo srpske svakodnevice, a one mogu da nanesu veliku štetu, jer neretko se širenjem straha među građanima skupljaju politički poeni - objasnio je Popović.

Dezinformacija, panike i straha verovatno ne bi bilo, prema rečima našeg sagovornika, kada bi Komesarijat i država blagovremeno izlazili u javnost sa onim što se događa, a tiče se građana Srbije.

Ko radi iza leđa?

Dragan Popović ističe da je neophodno stalno informisati građane Srbije.

- Ukoliko nema redovnih informacija, ljudi stiču utisak da im nešto radite iza leđa. Sa druge strane, ukoliko ih obaveštavate redovno, građani počinju da vam veruju - ukazuje Popović.

Grube neistine

U Komesarijatu kažu da su svojevremeno puštane priče kako se migrantima deli po 10 evra dnevno na ruke, kao i da se navodno potpisuju ugovori kojima se planira njihovo trajno naseljavanje u Srbiji. Oni dodaju i da su otvoreni za saradnju u cilju istinitog informisanja javnosti.

Bihać pod opsadom

Migranti u Bosni i Hercegovini prave probleme lokalnom stanovništvu, ali i preživljavaju lične drame. Veliki broj ih je u Bihaću gde je nekoliko hiljada meštana protestovalo zahtevajući hitno rešenje migrantske krize, njihovo izmeštanje iz grada i zaustavljanje priliva novih. Potom su, kako su preneli portali, blokirali autobusku stanicu, a delom i magistralu. Prema rečima inicijatora protesta Seja Ramića, građani traže proglašavanje vanrednog stanja, a među građanima se čulo i da im migranti upadaju u kuće i deci drže nož pod vratom!

 

 

Sa druge strane, tužna je slika života migranata. Region je obišla fotografija devojčice koja spava na rancu, na mokroj livadi, umorna od pešačenja ka Graničnom prelazu Izačić. Ona je deo grupe pedesetak migrantskih porodica , među kojima je mnogo dece, a iz prihvatilišta Sedra su pešice krenuli ka graničnom prelazu između Hrvatske i BiH. Blizu prelaza su prenoćili, a hranu, vodu i toplu odeću doneli su im meštani. U nadi da će ih hrvatska policija pustiti da pređu u Evropsku uniju, oni su danima bezuspešno pokušavali da nastave put ka Zapadu.

 

2024 © - Vesti online