Sreda 24.10.2018.
12:10
Vestionline

Dačić: Vlada Srbije ne traži pobedu nad Kosovom

EPA/Andy Rain
Ivica Dačić

"Ipak se neće rešavati na bojnom polju"

On je za Radio-televiziju Srbije ocenio da treba tražiti rešenje koje će zadovoljiti obe strane, zato što "postoji mogućnost da Srbija ne dobije ništa, zbog 'blickriga' na Severu (Kosova i Metohije)".

- To bi značilo sukob sa KFOR-om i NATO-om, što bi značilo da Srbija može da pozove Rusiju da pomogne. To pitanje se ipak neće rešavati na bojnom polju - kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, SAD su promenile svoj stav time što su dozvolile da se o temi status Kosova i iznalaženje rešenja koje bi zadovoljilo obe strane "ponovo razgovara" stavom da Srbi i Albanci trebaju da se dogovore, pod uslovom da to ne izazove "probleme u regionu".

Dačić je izjavio i da je njegov plan da do nove godine broj država koje priznaju Kosovo kao nezavisnu državu padne ispod 100 kao i da Srbija u budućnosti "ne treba da donosi odluke emocionalno i da treba da primenjuje recipročne mere".

- Susedi Srbije su (povodom priznavanja Kosova) podlegli pritisku Zapada... Irealna je situacija da smo mi priznali Makeodniju (pod njenim ustavnim imenom), a da su oni priznali Kosovo... U Crnoj Gori antisrpske političke stranke (Muslimana i Albanaca) prave većinu sa DPS-om Mila Đukanovića, koji onda posmatra Srbe kao remetilački faktor - rekao je Dačić i istakao da zbog toga srpske partije treba da uđu u vlast u Crnoj Gori.

2024 © - Vesti online