Sreda 24.10.2018.
09:45
Tanjug, Vestionline

Gutereš: Izgledi za rešenje za Kipar će "preživeti"

EPA/Made Nagi
Antonio Gutereš

U izveštaju koji je podneo u Ujedinjenim nacijama u utorak, Gutereš je naveo da su grčki i turski predsednici Kipra Nikos Anastasijades i Mustafa Akindži kazali da su spremni da se vrate pregovorima, prenosi AP.

Brojne runde pregovora koje dve strane već više od četiri decenije vode, nisu imale uspeha, a nakon što su poslednji pregovori iz jula 2017. propali, Gutereš je pozvao na razmišljanje.

Početkom jula, on je od zvaničnice UN Džejn Hol zatražio da sasluša obe strane, a krajem septembra se i sastao odvojeno sa Anastasijadesom i Akindžijem.

Gutereš je naglasio da budući put kojim treba da se ide "mora da bude dobro pripremljen, sa osećajem za hitnost i fokusom na iskorišćavanje spremnosti dve strane da pregovaraju".

Kipar je podeljen na severoistočni, turski deo i južni, grčki deo u 1974. godini, kada je Turska izvršila invaziju na Kipar i okupirala značajne delove te ostrvske zemlje.

Tada je došlo do uspostavljanja delimično autonomnog režima u okupiranim delovima na severu ostrva.

Turski deo Kipra proglasio je nezavisnost 1983. godine, koju međutim samo Turska priznaje.

Ostrvo je podeljeno na četiri dela: Kiparsku Republiku na jugu, Tursku Republiku Severni Kipar (koji priznaje samo Turska) na severu ostrva, Zelenu liniju Ujedinjenih nacija, koja deli ostrvo na dva dela i dve suverene baze, nad kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo zadržalo kontrolu nakon proglašenja nezavisnosti Kipra.

2024 © - Vesti online