Utorak 23.10.2018.
21:22
Vestionline

Krajinoviću set protiv Federera, a moglo je i više

EPA/Georgios Kefalas
S meča Krajinovića i Federera u Bazelu

Naš teniser, koji na svetskoj listi zauzima 35. mesto, dobro je krenuo protiv trećeg "reketa". Počeo je sa solidnim samopouzdanjem, bez straha od jednog od najboljih igrača svih vremena. Poveo je s 2:1, a onda je na servis rivala stekao 40:15.

Federer, koji je u prvim minutima meča načinio veliki broj grešaka, spasao je to. U sledećem gemu je on napravio brejk, a zatim mu je pripalo još pet gemova uzastopce. Izgledalo je da je naš igrač pogubio tlo pod nogama. A onda, nenadano, meč se izrodio u neizvesnu borbu u kojoj Federerova sigurna pobeda nije više bila tako sigurna.

U drugom setu, pri 3:2 za domaćeg ljubimca, Krajinović se revanširao za brejk. Taman kada je naš teniser očvrsnuo u igri kao na početku, sudija mu je još jednom dosudio prestup pri servisu. Usledila je kratkotrajna rasprava, ali je Krajinović morao da se pomiri s neprikosnovenom odlukom.

Nije se ipak pokolebao. Poveo je s 4:3, a zatim je još jednom načinio brejk. Kada je servirao da izjednači u setovima, kada mu je pouzdan servis valjao nego ikad, Federeru su pripala sva četiri poena - 5:4. Nastavljeno je s kolebanjima u rezultatu.

Činilo se da Švajcarac opet uzima dizgine u ruke i da se našem igraču migolji šansa da bar uzme set u duelu s velikim rivalom. U njihovom jedinom prethodnom susretu, ove godine na turniru iz masters serije u Indijan Velsu, Federer je bio nemilosrdan sa 6:2, 6:1.  

A onda još jedan nepredvidljiv gem. Federerova dvostruka servis-greška podarila je Krajinoviću dve set-lopte. Prvu je Švajcarac spasao asom, drugu nije uspeo. Eto seta našem teniseru i to tako što njegov suparnik, čudno, nije osvojio gem tri puta uzastopno na svoj servis.

Federer, koji je u prethodnih 11 učešća u Bazelu bio finalista (8-3), poslednji put je izgubio set u prvom kolu još 2008. protiv Amerikanca Bobija Rejnoldsa. 

U odlučujućem setu prvi do brejka dolazi domaći as, u gemu u kojem je Krajinović doneo brzoplete odluke - 2:1. Zatim 3:1, 3:2 pa prelomni momenat: posle 0:40 Federeru su pripala pet poena uzastopno, a tako i gem koji je bio u džepu našeg igrača. Švajcarac je načinio još jedan brejk, a kada je servirao za pobedu, Krajinović mu je uzvratio istom merom. Neizvesnosti ni tada nije došao kraj.

Zatim i 5:4. Federer je još jednom došao u priliku da servira za pobedu. Ni taj gem nije bio bez drame, ali je pripao na olakšanje i oduševljenje publike švajcarskom teniseru. Krajinovića je dvorana ispratila dugim pljeskanjem.

EPA/Georgios Kefalas
Ipak jak otpor: Krajinović na meču s Federerom

Švajcarski as, koji igra za deveti trofej u svojoj drugoj kući, neće se u drugom kolu sastati s Australijancem Džonom Milmanom (36. mesto), svojim dželatom s Ju-Es opena. Njega je u prvom kolu savladao Nemac Jan Lenard Štruf (52). 

Laslo Đere (87), koji je prebrodio dva kola u kvalifikacijama, izgubio je u prvom kolu od Amerikanca Tejlora Frica (57) sa 6:0, 7:5, a Dušan Lajović (49), iako je poklekao u predtakmičenju, ostaje u Bazelu kao tzv. "srećni gubitnik". Igraće na početku s Francuzom Adrijenom Manarinom (44). Pobednik se dalje sastaje s uspešnijim iz duela Španca Roberta Bautiste Aguta (26) i Portugalca Žoaoa Soze (48). 

2024 © - Vesti online