Utorak 23.10.2018.
19:54
rts.rs, Vestionline

Stefanović ne očekuje prijem Kosova u Interpol

EPA/Janos Marjai
Nebojša Stefanović

Ministar Nebojša Stefanović je podsetio da je Interpol na prošlogodišnjem zasedanju usvojio Rezoluciju koja propisuje da zemlje koje traže prijem u Interpol moraju biti članica UN ili imati status posmatrača u UN, a tzv. Kosovo "nije ni jedno ni drugo".

- Ne mogu ni da zamislim da bi ugledna i profesionalna policijska organizacija kakva je Interpol pogazila sopstvenu Rezoluciju i zato ne očekujem da će tzv. Kosovo biti primljeno u članstvo - naveo je Stefanović u izjavi za javnost.

Istakao je i da se nada da države članice Interpola neće kršiti međunarodno pravo, niti dozvoliti politizaciju ove policijske organizacije.

- Osim što bi prijem tzv. "Kosova" predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, ne treba ni da podsećamo na opštepoznatu činjenicu da samoproglašene prištinske institucije nisu u stanju da osiguraju ni minimum bezbednosti za građane koji žive u našoj južnoj pokrajini. Potpuni je apsurd da ljudi koji su sami na Interpolovim poternicama zbog najtežih krivičnih dela sada žele da odlučuju o tome ko treba da im se pridruži na toj listi, ali ne na osnovu pravno utemeljenih argumenata, već u montiranim procesima čiji je scenario unapred poznat - rekao je Stefanović.

Kako je naglasio, nesumnjivo je da bi bivšim pripadnicima terorističke organizacije OVK prijem tzv. Kosova u Interpol služio za revanšizam prema srpskom stanovništvu, pre svega prema pripadnicima policije i vojske koji su branili narod u južnoj srpskoj pokrajini.

- Oni taj prijem svakako ne žele zbog borbe protiv kriminala. Činjenica da već postojeće kanale komunikacije putem Unmika sa Interpolom apsolutno ne koriste i da nemaju nikakvu razmenu informacija, jasno govori da im policijska saradnja nije cilj. Zato ne očekujem da će članice Interpola podržati zahtev tzv. "Kosova" i dozvoliti politizaciju ove profesionalne organizacije - zaključio je ministar Stefanović.

2024 © - Vesti online