Utorak 23.10.2018.
18:29
Tanjug, Vestionline

Hrvati u BiH jedinstveni: Komšić nelegalan i neligitiman

youtube.com
Željko Komšić

Hrvatski narodni sabor (HNS), organizacija koja okuplja deset partija s hrvatskim predznakom u Bosni i Hercegovini, uključujući najveće - Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH i HDZ 1990., formirale su politički blok hrvatskog naroda u BiH koji će zajednički nastupati u svim budućim aktivnostima. 

Okupljene oko HNS, stranke su, piše za portal Dnevnik.hr Jurica Gudelj, odlučile da opravdaju poverenje koje im je hrvatski narod u BiH poverio na izborima.

Autor konstatuje da je neobično važno da su apsolutno sve stranke HNS zajednički u ovom projektu, s obzirom na to da one okupljaju gotovo 100 posto hrvatskoga naroda u BiH.

Ovim potezom zapravo se, navodi autor, "ubijaju dve muve jednim udarcem".

S jedne strane, onemogućava se, kaže, da bošnjačka politika krene u neke nove platforme ili alijanse, odnosno da formira Vladu FBiH bez hrvatskog izbornog legitimiteta. 

commons.wikimedia.org/Official White House Photo by Lawrence Jackson

Pročitajte još:

Transparent protiv Komšića u Mostaru

Šta je potrebno da Bosna postane prava država?

Kardinal Puljić: I Hitler je došao na vlast po zakonu

Hrvatska politika, dakle, čvrsto stoji uz svoj narod, konstatuje Gudelj.

S druge, pak, strane, jako je važno, ističe, da sve hrvatske stranke imaju jasan i saglasan stav oko nelegalnosti i nelegitimnosti izbora Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskoga člana Predsedništva BiH, ali i potrebi menjanja Izbornoga zakona koji omogućava fenomen Komšić.

- Danas je tako sa sednice Predsedništva HNS-a poručeno da sve hrvatske stranke smatraju da Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsedništvu BiH, te da njegov izbor predstavlja grubo kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma posebno imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temelje ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina - navodi autor.

Svi oni koji su do sada negirali HNS, pokušavali čak i iznutra da rovare protiv ove institucije, danas su doživeli poraz.

Hrvatski narod u BiH je na ovim izborima pokazao da je samosvestan, da potpuno razume ono što se oko njega događa ali i ono što mu bošnjačke elite spremaju. Stoga je izlaskom na izbore i davanjem gotovo 100 postotne podrške strankama HNS-a još jednom ukazao poverenje hrvatskoj politici.

Isto tako, hrvatske političke stranke su pokazale, uprkos brojnim međusobnim neslaganjima, da razumeju da se BiH nalazi na raskrsnici, da bošnjačka politika sistemski guši politička prava Hrvata i to negirajući Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a da u tome imaju i prećutnu podršku delova međunarodne zajednice u BiH, piše Gudelj.

Na hrvatskoj je, kaže, politici sada istorijska odgovornost. 

- Hrvatski narod im je dao poverenje koje ne smeju da iznevere. Ako sada iznevere ukazano im poverenje, bojim se da ga više nikad neće povratiti - navodi autor.

On kaže da Hrvati u Bosni i Hercegovini žele da konzumiraju ona prava koja im garantuje Ustav BiH kao konstitutivnom narodu. Ništa manje i ništa više. To je ono za šta se hrvatska politika mora izboriti. Prvi korak u tom procesu je izmena Izbornoga zakona tako da više nikad jedan narod drugom ne mogne nametnuti političke predstavnike.

Bošnjačkoj eliti se više ne može verovati, i nikakva obećanja da će se nešto u budućnosti rešiti ne sme se prihvatiti. Rešenja su nam potrebna odmah, navodi autor.

Stranke HNS-a sada su, ističe, suočene i s ogromnim izazovom. Za očekivati je da će se na njih sručiti silni pritisci iz različitih centara moći a sve kako bi dobrovoljno prihvatili da hrvatski narod izgubi svoju konstitutivnost u BiH.

- Ipak, spas je u zajedništvu, a to su prepoznali i hrvatski narod i hrvatska politika u BiH - zakjučio je Gudelj.

2024 © - Vesti online