Utorak 23.10.2018.
17:18
www.dw.com

Dojče vele: Tramp cilja na Rusiju, misli na Kinu, pogađa...

EPA
Predsednik SAD Donald Tramp

"Kraj ugovora - katastrofa za Nemce"

Evo kako planove Donalda Trampa komentariše nemačka štampa:

"Predsednik SAD Donald Tramp hoće da poništi ugovor INF sklopljen 1987. Po tom ugovoru, Rusi i Amerikanci ne smeju posedovati nuklearne rakete srednjeg dometa. Radi se o raketama dometa između 500 i 5.500 kilometara. To je možda bio najveći uspeh međunarodne kontrole naoružavanja. Kraj tog ugovora bi bio katastrofa - posebno za Nemce", piše "Štutgarter cajtung".

"Noje osnabriker cajtung" iz Osnabrika primećuje da "niko ne sumnja u to da Moskva krši ugovor. No, umesto da se bori za održanje ugovora, Vašington cepa dokument. To ne vodi ka cilju, osim ako SAD same neće da obezbede nuklearno pojačanje svog arsenala. Izgleda da će se sve upravo tako završiti. Modernizacija nuklearnog arsenala SAD je dogovorena, militarizacija svemira je Trampov san - između ostalog, i da bi se držao korak sa Kinom".

"Frankfurter rundšau" smatra da "pretnjom da će istupiti iz sporazuma INF Tramp cilja na Rusiju, misli na Kinu, a pogađa - pre svega Evropu. U unakrsnoj vatri velikih sila nalaze se evropski bezbednosni interesi. Sada, kada Tramp ide na konfrontaciju sa Rusijom preko glave Evrope, te sumnje postaju izvesnost. To što Vašington uopšte ne uključuje svoje evropske saveznike u jednu tako škakljivu geostratešku odluku, izraz je dubokog nepoverenja", zaključuje list.

2020 © - Vesti online