Utorak 23.10.2018.
15:00
Danas

Bivši ambasador SAD: Ako se Vučić i Tači dogovore...

A. Čukić
Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Foto: Arhiva)

- Ne podržavamo raspravu o razmeni teritorija, ali podržavamo kreativna rešenja koje Vučić, Tači i Mogerini traže, a ne da budu zaglavljeni oko trenutne krize. Savetnik za nacionalnu bezbedost Donalda Trampa Džon Bolton promenio je američki stav u "ako izađete s rešenjem, uzimamo ga". To smo čuli i od Metjua Palmera, zamenika pomoćnika državnog sekretara - kaže Manter.

- Nije napisan blanko ček i to ne znači da ćemo reći DA na sve što izaberete, ali ćemo uzeti veoma ozbiljno to što ste izabrali. Mislimo da inicijativa mora doći iz tih zemalja. To je ta promena kod Amerikanaca. Mislim da je veoma važna promena granica, ali ona nije dovoljna - dodaje on.

Što se tiče predloga da se izvrši razmena teritorija, Preševska dolina za sever Kosova, Manter kaže da "nema savršene promene granica i zato treba biti veoma oprezan u onome što misliš, jer nećete naći sve Srbe ili Albance u tim selima".

- Važno je reći da to ne zavisi od Nemačke ili SAD, nego od Vučića i Tačija, koji će izaći sa kreativnim rešenjem. Amerikanci kažu da nisu videli plan, već da su čuli da se govori o tome. Kada budemo videli plan, onda ćemo odlučiti. Zatim će, očigledno, Amerikanci sesti sa Nemcima i reći - šta mislite o ovome, ima li napretka? - ističe bivši ambasador u Beogradu.

- Rezultat pregovora Vučić-Tači doći će sa rešenjem. Optimista sam da će se nešto desiti. Moj lični stav je da odgovorom NE ostajete zaglavljeni u istoj situaciji u kojoj smo sada. Ako to kažete morate da kažete da imate bolji plan. I Amerikanci i Nemci i Francuzi to shvataju ozbiljno. Videćemo šta će se dogoditi u razgovorima Vučića i Tačija, ali sam optimista - zaključuje Manter.

2024 © - Vesti online