Utorak 23.10.2018.
20:11
Z. Mirković - Vesti

Veče sa prijateljima u znaku mališana

Z. Mirković
Zvezde večeri: Hor Vrapčići

Uprava društva organizovala je gostovanje dečjeg hora Vrapčići iz Banjaluke. Mališani iz Republike su pevali pre nego što su na sceni zaigrali folklori. U Beč je doputovalo 35 devojčica i dečaka iz Banjaluke, koji su nastupali pod dirigentskom palicom profesora muzike i šefa hora Branislava Đakovića i njegovih saradnica. Vrapčići su pesmama za decu oduševili brojne vršnjake koji odrastaju u dijaspori. Mnogi koji su te pesme već slušali od svojih baka i deka ili roditelja, znali su ih i pevali zajedno sa horom, a za neke su one bile osveženje i podstrek da uče da pevaju na srpskom.

I u nastavku programa Večeri sa prijateljima fokus je stavljen na decu, pa su društva koja su učestvovala, na gostovanje dovela mališane. U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su mali, srednji i izvođački ansambl KUD "Branko Radičević", mališani i stariji iz KUD-a Mladost Leoberzdorf, KUD-a Zavičaj iz Tulna i KSD Bambi iz Beča.

KUD Mladost

- KUD "Branko Radičević" je, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji i Upravom za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije organizovalo ovo druženje posvećeno pre svega deci - objasnio je Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Prema njegovim rečima gostovanje dečjeg hora Vrapčići je jedna od aktivnosti koje je najavila Vlada Republike Srpske u okviru osnaživanja saradnje sa dijasporom.

- Zajednica će ubuduće veću pažnju posvetiti deci. Trudićemo se da dovodimo dečja pozorišta, a to ćemo učiniti već pred kraj godine novogodišnjom predstavom za decu - najavio je Kapetanović.

Gosti iz Tulna: KUD Zavičaj

Deca i u publici

Davorinka Petrović je sa sinom došla pre svega zbog Vrapčića.
- Baš je bilo lepo čuti našu decu da pevaju ove pesme. Moj sin nema priliku da, izuzev sa snimaka, sluša te dečje pesme. Mnogo znači da nauči lepe pesme koje su obeležile naša detinjstva - ističe Davorinka.

Z. Mirković
Podmladak KUD "Branko Radičević"

Zaigrali i veterani

Kulturno-umetnička društva Bambi i Zavičaj oduševila su publiku i nastupom svojih veterana, sekcijom koju nemaju baš mnogi klubovi.
 

2024 © - Vesti online