Sreda 24.10.2018.
00:44
Đ. Barović - Vesti

Štrajkači glađu "previše bučni"

Lična arhiva
"Narušili" javni red i mir: Protest udruženja boraca

Njih je zbog "prevelike buke tokom protesta" prijavila direktorka lokalnog komunalnog preduzeća iz redova SNS.

Protest valjevskih boraca trajao je oko mesec dana, a veterani su u više navrata radikalizovali protest probadajući se ekserima, prebijajući prste, ali i štrajkujući na krovu kuće u kojoj je smešteno njihovo Udruženje.

Protest je završen sredinom septembra dogovorom valjevskih veterana sa Ministarstvom za rad, socijalna i boračka pitanja, kao i lokalnom samoupravom.

Međutim, umesto da je ova priča završana, borci su početkom oktobra dobili prekršajnu prijavu policije u kojoj se trojici veterana stavlja na teret da su tokom protesta remetili red i mir duvajući u vuvuzele!

"Prijavljeni Arsenović Gojko i Nedić Milan koji su se nalazili na krovu zgrade 'Udruženja boraca rata 1991-1999', u ul. Doktora Pantića 70. u Valjevu su pomoću trube (vuvuzele) proizvodili zvuke praveći buku, a prijavljeni Petrović Božirad, koji je sedeo ispred prostorija udruženja na napred navedenoj adresi je pomoću trube (vuvuzele) proizvodio zvuke praveći buku, čime su prijavljeni remetili mir i spokojstvo građanina Kalat Jelene, koja se dana 1. 09. 2018. u 8.15 časova putem telefona obratila dežurnoj službi PI Valjevo prijavljujući buku od strane napred prijavljenih", samo je deo iz obimne krivične prijave protiv učesnika veteranskog protesta u Valjevu.

Vuvuzea je instrument koji je bio glavno "navijačko sredstvo" tokom svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoj Africi.

I dok se tada niko nije žalio na problem sa prevelikom bukom koju proizvodi ovaj duvački instrument, predsednik Udruženja boraca, Ljubomir Bradić kaže da je to učinila lokalni funkciner SNS koja čak i ne živi u ulici gde su se odvijali protesti.

- Nikome iz ove ulice nije smetalo što veterani pokušavaju da ostvare svoja prava, ali jeste gospođi Kalat koja živi u sasvim drugoj ulici koja je udaljena nekoliko stotina metara od mesta gde smo protestvovali. Nemam dileme da je ovo politička odluka, ali i pokušaj da se zaplašimo zbog nekih budućih protesta. Naravno, nismo se zaplašili, već ćemo i mi presaviti tabak i tužiti. Na silu se niko ne može osuditi, pa ni borci koji su štrajkovali - zaključuje Bradić.

Sumnjiva raspodela stanova

Prema nedavno pisanju beogradskog "Blica", Jelena Kalat je u žiži sumnjive dodele stana za socijalno ugrožene u Valjevu, mada ne pripada toj kategoriji stanovništva.

Pritom, lokalni valjevski mediji su otkrili da je upravo njena prekršajna prijava najjači argument da ne živi u tom stanu koji je dobila, jer je kao mesto prebivališta navela sasvim drugu adresu.

Opozicija u lokalnoj skupštini u više navrata je pokušala da stavi na dnevni red pitanje dodele stanova socijalno ugroženim porodicama, ali im to do sada nije uspelo preglasavanjem vladajuće većine.

"Vesti" su pokušale da dobiju komentar od Kalat, ali nam je saopšteno da je ona službeno odsutna. I pored toga što smo uredno dali sve podatke i brojeve telefona, uz molbu da se čuje i njena verzija priče, niko nas do zaključenja ovog broja nije kontaktirao.

2024 © - Vesti online