Utorak 23.10.2018.
10:10
b92.net, Vestionline

Srbiji ruski gas najjeftinije, ali Mađari nam naplate višestruko više

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bajatović kaže da se u podzemnom skladištu Banatski dvor već nalazi 450 miliona kubika, što je dovoljno da se pokriju domaće potrebe. 

- Gasa će tokom zime biti čak i ako dođe do prekida isporuka iz Rusije preko Ukrajine, o čemu se priča, a što za sada ne očekujemo - rekao je Bajatović za Politiku. 

On je naveo da Srbija po svim parametrima od Gasproma kupuje najjeftiniji gas, s tim što se cena posle preuzimanja na ukrajinsko-mađarskoj granici povećava zbog visokih troškova tranzita. 

Gasprom nam ne naplaćuje kazne za naručeni, a nepreuzeti gas, što je velika stavka za Srbijagas, ali je cena prolaza kroz Mađarsku i dalje višestruko veća nego za druge zemlje koje koriste isti pravac, rekao je Bajatović. 

Danas i sutra u Sank Peterburgu će se razmatrati dve opcije proširenja skladišta gasa Banatski dvor - na 750 miliona ili milijardu kubika, što bi Srbiji obezbedilo visoku energetsku stabilnost, kazao je direktor Srbijagasa. 

Prema njegovim rečima, stepen naplate je dosta dobar, ide i do 92 odsto. 

Na pitanje treba li građani da očekuju poskupljenje gasa tokom zime, Bajatović odgovara da cenu gasa za sada neće dirati, iako se nije menjala tri godine.

2024 © - Vesti online